Porto Novi
ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: Biljke mesožderke mogu da vare hranu (video)

image_02_comcept_carnivourous_plant_2Biljke mesožderke ili karnivorne biljke (Carnivorous plants)  opremljene su organima za hvatanje i probavu malih životinja.

Neke od ovih biljaka žive kao epifite – rastu i žive na drugim biljkama ili životinjama, ali ne kao paraziti već sami proizvode svoju hranu, te su primorane nedostatak minerala i kiseonika da nadoknade hvatanjem i rastvaranjem insekta i drugih sitnih životinja, koje koriste kao izvor energije.

Da bi pojedine biljne vrste bile svrstane u skupinu karnivornih biljaka moraju zadovoljiti slijedeće kriterijume:

  1. Moraju biti sposobne da privuku plijen (npr. mirisom, bojom, nektarom)
  2. Moraju se prilagoditi za hvatanje životinja (npr. zamka u obliku šerpe ili školjke koja se može zatvoriti, forma ljepljive trake)
  3. Moraju posjedovati posebne supstance kako bi razgradili uhvaćene životinje (npr. probavne enzime, simbiotske gljive, bakterije)

Ono po čemu su jedinstvene su njihovi mehanizmi koji im omogućuju da privuku insekta, uhvate ga, ubiju, razlože i apsorbiraju kao proteinsku hranu. Atraktivna boja cvijeta privlači insekta koji se nađe u klopci. Njihova životna staništa su tresetišta, močvare i karbonatne stijene. Obilne kiše i malo hranjivih sastojaka su razlog zašto su ove biljke adaptirane na ishranu insektima. Proteini dobijeni ovim putem osiguravaju životni ciklus mesožderki.