PREPORUKA SPORT

SPORT: Preminuo Johan Krojf

Foto: Guardian

Foto: Guardian

Holandski fudbaler Johan Krojf umro je danas u Barseloni u 68. godini od posljedica raka pluća.
– Dana 24. marta 2016. Johan Krojf preminuo je mirno u Barseloni, okružen porodicom, nakon teške bitke sa rakom. Sa velikog tugom molimo vas da poštujete privatnost porodice u ovim tužnim vremenima – piše u saopštenju na stranici World of Johan Cruyff.
Sve je ova vijest ostavila u nevjerici.
– Riječi ne mogu da opišu što osjećamo u ovom trenutku – napisao je holandski fudbalski savez.
Ajaks je poručio da je Krojf bio najveći igrač svih vremena tog kluba, te da je bolovao od raka pluća od prošlog oktobra.
Rud Gulit, koji je sa Krojfom igrao u Fejenordu, takođe je bio zatečen.
– Mislio sam da se oporavlja. Holandija je izgubila lice na svijetu. Postavio je fudbal naše zemlje na mapu. Bio je vrlo bitna figura u mojoj karijeri – napisao je Gulit na Tviteru.
Lionel Mesi napisao je: ,,Počivaj u miru. Tvoj legat živjeće zauvijek”.
Johan Krojf jeste bio prava legenda. Podario je mnogo Holandiji, ali i svijetu. Svi su sa uživanjem pratili njegove majstorije na terenu. To dokazuje sve što je uradio kao fudbaler u Ajaksu, Barseloni, Levanteu, Fejenordu, LA Asteksu i Vašington diplomatsima, zatim reprezentaciji za koju je u 48 utakmica postigao 33 gola, a kao trener u Ajaksu i Barseloni slavio je 242 puta u 387 mečeva, imao 75 remija i 70 poraza.  U karijeri, koja je trajala 19 godina, u 520 mečeva postigao je 392 gola.
B.R.