Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POSJETA KRALJEVSKOG PARA: Crnogorci pripremili autentične poklone (foto+video)

charles-camilla_2732547bPrinc od Velsa i Vojvotkinja od Kornvola doputovaće u našu zemlju 18. marta, a Crnogorci im već uveliko pripremaju poklone. Tako će se u rukama članova kraljevske porodice naći i ulje masline staro više od 1.000 godina.

Posjeta kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska. Osim zvaničnika sa kojima će se, po protokolu, princ Čarls i vojvotkinja Kamila sastati, suština posjete je da kraljevska porodica upozna Crnu Goru kroz ljude koji je predstavljaju na različite načine.

hedgelaying

Tako će na Cetinju prisustvovati festivalu hrane i pića gdje će imati priliku da probaju naše tradicionalne proizvode i popričaju sa ,,običnim” ljudima iz Crne Gore.

ulje1

U najjužnijoj crnogorskoj opštini postoji više od 175.000 stabala masline. Plantaža maslina Fatmira Sadikua jedna je od mnogih. Ulje sa ove plantaže ubrzo će biti u rukama princa Čarlsa, a Sadiku za CdM ističe da nema tremu što će se 18. marta sastati sa članom kraljevske porodice.

– Zadovoljstvo mi je. To je reklama za Crnu Goru i sve nas. Spremamo za princa nešto najutentičnije, nešto što ne može dobiti od ovih zemalja gdje ide. Konkretno od mene će dobiti ulje ili sadnicu autohtone masline. Kako god, nije imao priliku da dobije ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina. Ovo je posebno ulje – istakao je Sadiku.

masline

Porodica Kolari među prvima je počela da se bavi proizvodnjom maslinovog ulja. Maslinjaci koje imaju stariji su više od 400 godina, a poseban poklon sa njihovih plantaža spreman je za princa.

– Spremamo specijalno ulje od posebne masline. To je ulje za vitezove. Tako ga mi zovemo-viteško ulje! – istakao je Adnan Kolari za CdM.

Ni on nema tremu zbog dolaska princa.
– To će biti odskočna daska za nas, moralna podrška – kazao nam je Adnan.
S obzirom da su zaljubljenici u vrtlarstvo, a da se princ Čarls bavi proizvodnjom organske hrane, sigurni smo da će se članovi kraljevske porodice obradovati ovako autentičnim poklonima.

Detalji posjete

Princ i vojvotkinja će posjetu početi na Cetinju susretom sa predsjednikom Filipom Vujanovićem.

– Njihova Kraljevska Visočanstva prisustvovaće u Prijestonici događaju koji ima za cilj da promoviše crnogorsku tradicionalnu muziku, umjetnost, kulturu i hranu. Princ od Velsa posjetiće Vladin dom na Cetinju, gdje će se upoznati sa lokalnim ikonopiscima i pogledati Ikonu Filermosu – saopšteno je iz britanske ambasade.

Princ Čarls će se u Podgorici sastati sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem.

On će se takođe susresti sa prestavnicima UNICEF-a u Crnoj Gori i upoznati se sa njihovim radom.

Princ od Velsa imaće priliku da se sastane sa predstavnicima crnogorske i britanske carine, te predstavnicima crnogorskog ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se bliže upoznao sa zajedničkim aktivnostima dvije zemlje.

– Dolazak Njihovog Kraljevskog Visočanstva u Crnu Goru dio je posjete prinčevskog para Balkanu. Princ od Velsa i Vojvotkinja od Kornvola posjetiće i Hrvatsku, Srbiju i Kosovo – saopšteno je iz ambasade.

Ovo je druga posjeta Princa od Velsa Crnoj Gori.

Princ Čarls je posjetio Crnu Goru 1978. godine. Vojvotkinja od Kornvola prvi put će boraviti u Crnoj Gori.

Tada 29-godišnji nasljednik britanskog trona, na poziv Josipa Broza Tita, krajem oktobra 1978. boravi u Jugoslaviji.

Posjetio je Beograd, Split i Dubrovnik, a sa 86-godišnjim Titom sreo se u Igalu.

Tito je bio toliko impresioniran princom pa mu je dan poslije poslao pismo u kojem je napisao koliko je uživao u njhovom susretu.

Izvor: CDM