Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

NASILJE U PORODICI: Prošle godine više od 1.150 prijava, najviše iz Podgorice i Nikšića

Na SOS liniju za pomoć žrtvama nasilja u porodici do kraja prošle godine primljeno je 1.155 poziva, najviše iz Podgorice i Nikšića, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva rada isocijalnog staranja.

Od uspostavljanja jedinstvene SOS linije za pomoć žrtvama nasilja u porodici, 9. septembra 2015. godine, iz Kolašina je primljeno šest poziva.

– Ovih šest poziva su uputile tri žene žrtve nasilja, gdje su dvije žene prijavile psihičko i fizičko nasilje, a jedna je prijavila sumnju na psihičko, fizičko i seksualno nasilje – kazali su u Ministarstvu rada is socijalnog staranja.

Prema podacima koji se prikupljaju u sklopu sprovođenja projekta jedinstvene SOS linije, do sada je najviše poziva upućeno iz najvećih crnogorskih opština – Podgorice i Nikšića.

Tokom 2015. godine policiji je ukazano na 143 krivična djela nasilja u porodici i 959 prekršaja. Vijeće za prekršaje procesuiralo je 1.041 predmeta, a centrima za socijalni rad na nivou cijele Crne Gore direktno je prijavljeno 594 slučaja nasilja u porodici.

Ministarstvo podsjeća da je Vlada decembra 2015. godine usvojila novu Strategiju za sprječavanje nasilja u porodici za naredni četvorogodišnji period.

Njime su predviđeni poboljšan pravni okvir za zaštitu od nasilja u porodici, ojačani administrativni i stručni kapaciteti i multidisciplinarni pristup u sprovođenju propisa iz oblasti zaštite od nasilja u porodici, povećan nivo javne svijesti o nasilju nad ženama i nasilju u porodici, poboljšan sistem institucionalne zaštite od nasilja u porodici i pristup pravdi i pravna zaštita od nasilja u porodici.

– Izradi nove strategije prethodile su široke konsultacije sa predstavnicima civilnog društva koje su i neposredno bile uključene u izradu kroz učešće dvije NVO u rad Radne grupe i to: SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u porodici Podgorica i Juventas – kazali su u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Takođe, organizovana je javna rasprava na kojoj su učestvovali svi partneri koji se bave pitanjima nasilja u porodici.

Protokolima o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, koji su usvojeni 2012. godine, jasno su definisane procedure svih nadležnih institucija za postupanje u slučajevima nasilja u porodici.

– Shodno potpisanim Protokolima u svim centrima za socijalni rad formirani su multidisciplinarni timovi za borbu protiv nasilja u porodici u kojima su uključeni predstavnici nadležnih tužilaštava, sudova i sudova za prekršaje, predstavnici obrazovnih institucija, domova zdravlja, NVO sektora i naravno predstavnici centara za socijalni rad. Zahvaljujujći takvoj organizaciji rada došlo je do povećanja nivoa zaštite žrtava nasilja u porodici – dodali su u Ministarstvu.