Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

DAN UČITELJA U OŠ ,,21. MAJ”: Ministar Bošković čestitao praznik, đaci poslali poruke pune ljubavi

predrag-boskovic-slajder– Kažu da se vaspitanje nosi iz kuće, ali sam takođe siguran da najveći uticaj na vaspitanje i školovanje imaju učitelji i učiteljice. Velikog broja nastavnika se ne sjećam, ali se sa ponosom sjećam mojih učitelja Vuka Bajčeta i pokojne Jovanke Redžić. Zaista, ostavili su neizbrisiv trag u mom odrastanju, u mom školovanju, u mom vaspitanju. Zbog toga nije ni čudo da danas slavimo jedan poseban dan – kazao je ministar prosvjete mr Predrag Bošković povodom obilježavanja Međunarodnog dana nastavnika u podgoričkoj Osnovnoj školi ,,21. maj”.

On je istakao da u crnogorskoj prosvjeti ima sada 2.000 učiteljica i učitelja, od kojih su 90 odsto žene.

– Nije ni to slučajno. Oduvijek je na ovim prostorima to bilo tradicija. Siguran sam da i djeca znaju da cijene ono što dobiju. Upravo zbog toga odgovornost učitelja i učiteljica je mnogo veća nego svih nas zajedno, jer od njih zavisi velikim dijelom kakav će ko čovjek biti – istakao je ministar Bošković.

Ministar je kazao da je siguran  da će u narednim godinama ova profesija sticati sve veće poštovanje.

-Sve veći broj djece, prije svega u Podgorici, na to nas obavezuje. Zbog toga želim svim zaposlenima u prosvjeti, svim učiteljima i učiteljicama, svim onima koji će u tom zanimanju da se školuju narednih godina da čestitam ovaj dan i da im poželim da im svaki naredni bude na način što će nešto novo, nešto dobro prenijeti svojim učenicima – rekao je ministar Bošković.

Direktorica škole ,,21. maj” Zdenka Mišković istakla je da se danas slavi najveći i najteži posao na svijetu.

– Privilegiju imate da radite sa najmlađima. Privilegiju imate da se vaše riječi, vaše djelo, rezultati, vaš rad pominju i u budućnosti. Imate moć da učestvujete u oblikovanju budućeg čovjeka, ali ono što me čini posebno ponosnom na sve ljude u profesiji – sve to što imate, i tu privilegiju i tu moć – ne čini vas nadmenim, nego tihim pregaocima ovog lijepog i teškog posla. Čestitam vam od srca diveći se vašim naporima i vašoj predanosti – poručila je Mišković.

Sedmogodišnja Iva Nikčević, učenica drugog razreda ove škole sa horom je izvela pjesmu ,,Učiteljica”. Premijerno je tom prilikom prikazan i spot koji je snimljen uz podršku Ministarstva prosvjete. Tekst pjesme je napisala Sanja Perić, a autor muzike i aranžmana Predrag Nedeljković.
– Inspiracija za pjesmu je moja učiteljica Anka Burzanović koju pamtim i ja sam je u nekim trenucima zvala i mama koliko sam bila bliska sa njom, koliko sam joj vjerovala i koliko sam je voljela. Kroz tu pjesmu htjela sam da pomenem, zahvalim svim ljudima te profesije koji su predani svom poslu, jer zbilja ako ih ne krasi ljubav prema djeci, teško da mogu da rade taj posao, kao što su danas djeca izdvojila poruku da je važna ljubav, a metode, tehnike su nešto što se može steći usput – rekla je za MNE magazin Sanja Perić.

Ona je istakla da su i njena djeca imala sreću da imaju divne učiteljice i da je mnogo prijatelja iz njene generacije odabralo poziv učitelja, pa je pjesma ,,Učiteljica” bio njen način da im zahvali.

Program su krasili mladi i talentovani gitaristi muzičke škole ,,Vasa Pavić”, Majda je recitovala ,,Au, što je škola zgodna” Ljubivoja Ršumovića, učenica škole izrekla je pismo američkog predsjednika Abrahama Linkolna upućenog učiteljima njegovog sina prvaka, a hor je otpjevao pjesmu ,,Djeca imaju pravo”. Učenice sedmog i osmog razreda prenijele su poruku ljubavi.

Novinarska ekipa škole pripremila je  prilog ,,Učitelj po mjeri djeteta” u kojem su prvaci i učenici devetog razreda govorili o svojim učiteljima, te onome što je potrebno da jedan učitelj ima da bi ga đaci pamtili.

Učenici su svojim odgovorima raznježili sve u sali.

– Učiteljica nas uči da budemo dobri, vaspitava nas, kaže da učimo, da budemo pametni. Ona treba da bude dobra, pametna, da nas uči matematiku, crnogorski, likovno, da se igra sa nama – govorili su prvaci ove škole.

Učenici devetog razreda kroz sjećanja su istakli da im je učiteljica pružala ljubav, da ih je učila da poštuju jedni druge, da se vole, da je bila jednaka prema svoj djeci, pozitivna…

Učenici su bili inspirisani poslanicama Petra Prvog Petrovića Njegoša, pa su uputili svoje  poslanice svim profesorima:

– Poštovani profesori, vi ste važan dio našeg društva i imate važnu ulogu u našim životima.

-Treba da uspostavite otvorenu komunikaciju sa učenicima i da uvažavate naša mišljenja.

-Potrudite se da budete i dobri pedagozi, oni koji prepoznaju potrebe svojih učenika.

-Nemojte se truditi da budete autoritet koji izaziva strahopoštovanje. Na svojim časovima trebate ljude otvorenog uma spremne da upiju ova znanja, a ne programirane robote da na svaku vašu konstataciju klimaju glavom. Potrudite se da nas naučite kako da učimo, kako da razmišljamo, da budemo kreativni. Rado ćemo se sjećati profesora koji u učionicu uđu sa osmijehom i upute nam prijateljski pogled i uz to nas zasmiju svojim šalama.

-Mi imamo zajednički cilj, a to je da nas osposobite za život i zato vas molim, budite strpljivi. Budite uporni, volite posao koji radite, jer ovo je jedan od najljepših, ali i najtežih poslova koji postoji.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.

Foto: Boris Šekularac