Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Biljni ljekovi koji uništavaju rast kandide

yeast_candidaPrvi korak u uklanjanju rasta, razmnožavanja i bujanja gljivice kandide je zaustaviti njeno hranjenje. Šećer je najgori neprijatelj!

To znači uklanjanje svih oblika šećera, uključujući jednostavne ugljenohidrate koje tijelo pretvaraju u šećer, kao i hranu koja nastaje na kvaščevom vrenju i hrani s plijesni.

Takođe, potrebno je izbjegavati sve alergene. Trebalo bi imunološki sistem fokusirati na zadatak, pa ga nemojte usporavati bilo kojom hranom ili tvari koje su vam uzrokovale probleme u prošlosti.

Biljke i biljni dodaci prehrani za borbu protiv kandide

Postoji arsenal prirodnog bilja i biljnih dodataka na raspolaganju za borbu protiv gljivice kandide i drugih štetnih gljivica u tijelu. Ovdje su neke od glavnih pretendenata.

Aloe vera
Aloe vera stvara negostoljubiv nivo pH koji je nepogodan za kandidu. Ona takođe pomaže kod čišćenja jetre. Jetreni filtri pretvaraju kandidu u nusprodukt i zbrinjavaju toksine iz procesa odumiranja nakon što je kandida uništena. Aloe vera sok se može konzumirati na dnevnoj bazi (ne više od 1/4 šoljice) ili kroz kapsule.

Bijeli luk
Sirovi bijeli luk je snažan anti-gljivični borac, ali ne uništava korisne bakterije u crijevima. Bijeli luk, međutim, ubija loše bakterije, a u isto vrijeme uništava 24 od 26 vrsta kancerogene kandide. Takođe se može utrljati na gljivičnu infekciju na koži. Može se jesti sirov, uzimati u mekanim kapsulama, ili uzeti u obliku ulja.

UPOZORENJE: Može razrijediti krv. Nemojte koristiti bijeli luk ako planirate na operaciju ili ako izaziva neke druge kontraindikacije.

Ulje od klinčića
Ulje od klinčića je takođe snažni anti-gljivični borac koji jača imunološki sistem. Koristite 15-30 kapi u vodi, tri puta dnevno.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je snažno anti-gljivično sredstvo s mnogim blagotvornim svojstvima. Uzmite jednu kašiku jedan do dva puta dnevno.

Ulje čajevca
Ulje čajevca ubija bakterije, viruse i gljivice. Koristite 15-30 kapi u vodi, tri puta dnevno.

Ulje origana
Ulje origana je snažno anti-gljivično i antimikrobno sredstvo. Možete uzeti pet ili više kapi pod jezik ili razrijediti u vodi dva do tri puta dnevno. Takođe se može uzimati u kapsulama ili lišće origana može biti upotrijebljeno za čaj. Ulje origana je takođe vrlo bogato antioksidansima.

Koloidno srebro
Uzmite kašiku do tri dnevno, ali ne uzimati dugoročno. Postoje mnoge tvrdnje da je koloidno srebro nevjerovatno. Nismo imali sreće s njim pri liječenju tematskih bakterija ili gljivica i tu ima puno kontroverzi oko njegove učinkovitosti i korišćenja, iako postoje mnoge tvrdnje da je jako učinkovito.

Ekstrakti masline
Maslinovo ulje i ekstrakt maslinova lišća izravno ne ubije gljivice; ono narušava reproduktivni ciklus gljivice. Oni također stabiliziraju i smanjuju šećer u krvi kako bi Candida gladovala. Također su nevjerojatni antioksidansi koji stimuliraju imunološki sustav. Mogu se uzimati u obliku kapsula, kao tonik ili kao čaj.

Undekanska kisjelina
Undekanska kisjelina je vrlo učinkovitog širokog spektra antivirusnog djelovanja koji se uzima u obliku kapsula.

Ekstrakt sjemenki grejpa
Ekstrakt sjemenki grejpa je učinkovit protiv 100 vrsta gljivica, kao i bakterija, virusa i parazita. Ekstrakt dobro funkcioniše zajedno i sa undekanskom kisjelinom i ne šteti korisnim bakterijama u tijelu. Dodajte deset kapi u vodi, tri puta dnevno.

Imajte na umu upozorenja za trudnice i dojilje kod sljedećih lijekova:

Crni orah
Crna orah se pokazao djelotvornijim protiv gljivice kandida od bilo kojeg antivirusnog lijeka. Crni orah se može uzimati u obliku kapsula ili u obliku ekstrakta.

UPOZORENJE: Ne bi trebalo da ga koriste trudnice i dojilje.

Pau d’ Arco
Pau d’Arco je vrlo učinkovit protiv kandide. Pau d’ Arco ima dvostruku ulogu; inhibira i uništava kandidu, a takođe podstiče imunološki sistem. Koristi se kao čaj, kapsule ili tinktura.

UPOZORENJE: Ne bi trebalo da ga koriste trudnice i dojilje.

Berberine
Žutika ili šimširika (lat. Berberis vulgaris) i goldenseal se preporučuju protiv gljivice kandida. Berberin je alkaloid kojeg sadrže obje biljke i vrlo je učinkovit u borbi protiv kandide. On takođe podstiče i stimuliše imunološki sistem.

UPOZORENJE: Ne bi trebalo da ga koriste trudnice i dojilje. Ograničiti korišćenje do sedam dana za odrasle – tri dana za djecu.

Izvor: Atma.hr