Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

HRVATSKA: Marihuana će se prodavati u apotekama

PXL_110124_863-656x365Marihuana će se prodavati u hrvatskim apotekama od 10. oktobra.

Vijest o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe i to vrlo skoro odjeknula je hrvatskom javnošću. I sama Vlada je na svojoj službenoj Tviter stranici objavila fotografiju uz koju piše kako je komisija, osnovana u januaru 2015., preporučila korišćenje marihuane u medicinske svrhe.

Iz Hrvatske ljekarske komore se nadaju da neće biti zloupotrebe i učiniće sve da to spriječe. Još ne znaju koliko će pacijente, koji će imati pravo koristiti marihuanu u medicinske svrhe to koštati.
Ministarstvo zdravlja objavilo je Pravilnik o upotrebi marihuane u medicinske svrhe koje je u javnoj raspravi i kojim se predlaže regulisanje propisivanja i izdavanja lijekova koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC).
1. Marihuana bi se u apotekama mogla naći 10. oktobra
U toku je javna rasprava o novom Pravilniku. O legalizaciji, ako se usvoji pravilnik, biće odlučeno za mjesec. Marihuana bi se tako na policama apoteka mogla naći već 10. oktobra.
2. Marihuana će se zasad moći davati samo u tabletama
Strogi Pravilnik Ministarstva zdravlja propisuje da je ljekari zasad mogu davati samo u tabletama i to u maksimalnoj dozi od 7,5 grama mjesečno, doznaje RTL.
3. Moguće je da će se marihuana davati i u drugim oblicima
Razmišlja se još o ulju, nazalnim sprejevima te samim cvjetovima indijske konoplje.

– To se od sušenih cvjetnih djelova ženske biljke kanabisa izrađuje preparat za inhaliranje, to nije pušenje nego inhaliranje preko određenih aparata – kazala je Katica Vugrinčić-Tomičić iz Hrvatske ljekarske komore.
4. Marihuana samo za one koji boluju od ove četiri bolesti
Pravo na medicinsku marihuanu imaće samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i epilepsije – a u tom slučaju – marihuana će se moći propisati čak i djeci.
5. Marihuana će se propisivati na elektronski recept
– Ideja je da se propisuje na elektronski recept. U prvo vrijeme neće biti sufinansirano od HZZO-a, cijeli trošak snosiće pacijenti – poručuje predsjednik Komisije za medicinsku upotrebu kanabisa Ognjen Brborović.
6. Marihuanu u medicinske svrhe plaćaće pacijenti
U ljekarskoj komori još ne mogu pretpostaviti koliko bi marihuana mogla da košta pacijente. No, učiniće sve da spriječe moguće zloupotrebe – odnosno da do nje ne može doći svako.
– Ako postoji mogućnost da im ta marihuana olakaša život, to je najvažnije, a ono što će budućnost donijeti onda će se tome i pravilnici prilagođavati. Ja se nadam da neće biti zloupotreba – dodaje Vugrinčić-Tomičić iz Hrvatske ljekarske komore.

Izvor: Telegram.hr