Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

HOĆU NAZAD: 10 faza nakon povratka na posao sa godišnjeg odmora

61120557-zena-posao-stres

(Foto: Guliver/Thinkstock)

Iako bi  odmor trebalo da opusti, da  nam priliku da napunimo baterije i vratimo se na posao odmorni i puni elana, povratak radnim obavezama obično je sve samo ne ugodan. Tačnije, nepodnošljiv je, a sastavljen je i zabavan opis prvog radnog dana nakon povratka s godišnjeg odmora

1. Poricanje. Alarm vas budi u šest ujutro, a vi se pitate kakav je to neugodan zvuk koji vam remeti san i nije vam jasno što se događa.

“Pitate se koja je poenta odlaska na godišnji ako ste nakon povratka duplo više zaposleniji i pod duplo većim stresom.

2. Odugovlačenje. Ostaćete u krevetu još samo pet minuta. Nadate se da je sve ovo samo san i vi zapravo uopšte ne morate na posao. Razmišljate o tome da kolegama javite da ste bolesni.
3. Rezigniranost. Shvaćate da vam niko na poslu ne bi povjerovao da ste bolesni. Predajete se, potpisujete ,,kapitulaciju” i ustajete iz kreveta.

4. Strah. Dolazite na posao, otvarate vrata i u stanju potpunog beznađa hrabro ulazite.

5. Sreća. Svi žele čuti kako vam je bilo na godišnjem. Guštate u prepričavanju dogodovština.
6. Šok. Došlo je vrijeme da pogledate svoj inbox. Količina pristiglih mailova na koje morate odgovoriti baca bas u depresiju.

7. Zaboravljivost. Koliko god se vi trudili, vaš mozak se ne može koncentrisati ni pet minuta. Kako se uopšte radi ovaj posao? U mislima se stalno vraćate na bezbrižne dane godišnjeg odmora.

8. Tjeskoba. Shvatate koliko ste u zaostatku s poslom. Pitate se koja je poenta odlaska na godišnji ako ste nakon povratka duplo više zaposleni i pod duplo većim stresom.

9. Umor. Ovo je bio najduži radni dan koji ste ikada iskusili. Je li uvijek ovako naporno na poslu?

10. Prihvatanje. Polako se mirite se s činjenicom da je vaš povratak u svakodnevicu započeo i da se morate navići na to.