Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Dino Dvornik

dino dvornik

fbl.ba

Hrvatski umjetnik, pjevač, kompozitor i tekstopisac, Dino Dvornik, rođen je na današnji dan 1964. godine u Splitu. Umro je  7. septembra 2008. godine u Zagrebu u svom stanu, nakon što je proslavio 44. rođendan. Prema toksikološkom nalazu, kobna je bila kombinacija tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Imao je 17 godina kada je bratom Deanom osnovao sastav ,,Kineski Zid” kojim su promovisali funk muziku. Upravo zbog muzike, Dino tada napušta bejzbol, za koji je kako kažu bio talentovan.

kineski zid dino dvornik

,,Kineski zid” je 1984. godine snimio istoimeni album za koji je Dino napravio muziku, a Dean pisao tekstove. Iako nisu zabilježili uspjeh, album se vodi kao prvi snimljeni funky materijal na tadašnjem prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon neuspjeha albuma, braća se razilaze, a Dino započinje svoju solo karijeru, i tako postaje prava legenda hrvatske funky muzike. Smatrao se velikim umjetnikom, a njegove pjesme su ostale poznate širom svijeta. Samo neke od popularnih pjesama su: ,,Ništa kontra splita”, ,,Afrika”, ,,Jače manijače”, ,,Zašto praviš slona od mene”, ,,Ljubav se zove imenom tvojim”, ,,Lejdi”, ,,Hipnotiziran” i mnoge druge.