ART SLAJDER

ALEKSANDAR PETROVIĆ: Koncert u Nikšiću bio je nabijen emocijama

Aleksandar-Petrovic

Aleksandar Petrović priključio se akciji ,,Kilometar kose” i poklonio kosu  za izradu perika djeci oboljeloj od raka

Sastav ,,Orthodox Celts” završne večeri ,,Lake festa” na jezeru Krupac priredio je koncert za pamćenje. Publika je pjevala iz sveg glasa, širila se irska zastava, a svi poštovaoci muzike ovog benda imali su na sebi neki detalj u zelenoj boji, jer ipak je riječ o muzici sa smaragdnog ostrva. Nije publici i ,,Celts”-ima smetala ni kiša koja je padala. Naprotiv, dala je posebnu čar ovom koncertu.

O utiscima, keltskoj muzici, tonovima, riječima, rokenrolu, novom albumu i ulozi u filmu ,,Perunov hroničar” razgovarali smo nakon nastupa sa pjevačem Aleksandrom Petrovićem ili Acom Seltikom.

orthodox-celts-2014-foto-filip-andrejevic-4

The Celts strike again (Kelti ponovo napadaju). Kako je bilo u Nikšiću?

– Ako kažem da je bilo bolje nego prošle godine, nekako imam utisak da ću baciti sijenku na prošlogodišnji nastup. Činjenica je da je ovo bio emocijama tako nabijen koncert da je to  jedno čudo. Vjerovatno što su nas ljudi željno iščekivali poslije svih onih pljuskova i mi smo jedva čekali da izađemo na binu. Prosto je tako ispalo.

Izjavili ste: ,,Da nije bilo keltske muzike, ne bi bilo rokenrola“.

– Ako uzmemo u obzir da je rokenrol, uslovno rečeno, nastao kao sublimat različitih etno uticaja stare Evrope, onda da. Keltska muzika je tu vjerovatno odigrala jednu od značajnih uloga, ako ne i ključnu.

Kad će novi album?

– Joj, Lale, kad će novi album? To stvarno moramo da pitamo Laleta. Sad smo baš zaređali sa koncertima. Album je gotov, u septembru bi trebalo da pronađemo nekoliko radnih dana, termina u studiju da to ispeglamo i da dovršimo. E sad, kad će tačno izaći, to je drugo pitanje. Pretpostavljam da ćemo čak se potruditi da ga sami izdamo, tako da ima i tu različitih birokratskih peripetija, ali izguraćemo sve to.

Koliko Vam znači uloga u filmu ,,Perunov hroničar“? 

– Nije sama uloga pisana za mene, ali je prosto autor mene vidio u njoj. Ako uzmemo u obzir mitologije slovensku i keltsku, jako su slične i ima čak mnogo imena, pojmova, toponima koji su isti. Igram svetovidog sveštenika, što je jako slična figura kao što bi kod Kelta bila druid. Koliko ćemo daleko otići u svemu tome, sve zavisi od scenarija, jer konačnu verziju još nijesam vidio. U svakom slučaju, čekam da mi ovih dana stigne preliminarna verzija, pa kad padne snijeg da krenemo da snimamo.

Rekli ste: ,,Ako u početku beše reč, morala je da onda da bude u nekom tonalitetu.“ U koji biste Vi tonalitet stavili onda riječ?

– Morao bi da bude neki D. S obzirom da naše pjesme počinju iz raznoraznih tonaliteta, znači, imamo pjesme iz C, G, A i D. Opet, s druge strane, kad samo počinjao da se bavim pjevanjem, onda smo tražili idealne tonalitete, pa se ispostavilo da su to B i F. Oni su prilično karakteristični. Frula to može malo teže da odsvira, pa smo onda se držali ovih klasičnih tonaliteta. Ali, eto, neki od već navedenih.

Bojana Radonjić

Foto: Filip Andrejević

kud duga