Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PAŽNJA: Ovo su najopasniji gradovi svijeta

Svake godine milioni stanovnika odlučuju da provedu odmor i praznike tako što će sebe častiti putovanjem u neku udaljenu, egzotičnu destinaciju. Međutim, nije baš svaka zemlja bezbjedna. U nekim gradovima iza svakog ugla vrijeba opasnost, pa se treba pripremiti na to i dobro razmisliti da li je bolje da promijenite destinaciju.

News.com.au dao je spisak najopasnijih gradova svijeta.

sula

1. San Pedro Sula, Honduras

Visoka stopa ubistava, masovno dilovanje drogom i vatrenim oružjem samo su neke od karakteristika ovog grada, a crnim brojkama pridonosi i porast uličnih sukoba bandi. Prošle godine na 100 hiljada ljudi ubijen je 171 čovjek, a 97 posto tih slučajeva ostalo je neriješeno.

karakas

2. Karakas, Venecuela

Ovaj grad jedan je od najljepših u Južnoj Americi, ali njegov šarm ima i svoju tamnu stranu.

Dugo da se smatra jednim od najopasnijih na svijetu zbog redovnih uličnih borbi između bandi, što rezultira dnevnim ispucavanjem iz vatrenog oružja u kojima često stradaju i nevini ljudi, odnosno turisti.

aca-old-town-2

3. Akapulko, Meksiko

Ovaj meksički grad neodoljivo je mjesto za pravi egzotični odmor, a turiste privlače divno uređene plaže.

Međutim, u njemu vlada veliki sukob između lokalne policije i narko kartela, pa i turisti nerijetko postanu nevine žrtve tamošnjih svađa. Upozoravaju se turisti da ne ostavljaju hranu i piće bez nadzora, jer se događa da im ubace drogu pa ih opljačkaju kad počne da djeluje.

cape-towns-crime-ridden-khayelitsha-township

4. Kejptaun, Južna Afrika

Kejptaun se na prvi pogled čini kao raj s bezbroj ekskluzivnih hotela i pogleda na sunce, ali bori se sa svojom nasilnom prošlošću.

Tako i danas postoje dijelovi grada u koje se malo ko usudi ući zbog nasilnih napada i ubistava, na što redovno upozaravaju i turiste.

Karachi-MostDangerous-MegaCity-ForeignPolicy-Magazine_9-8-2013_117305_l

5. Karači, Pakistan

Najveći grad Pakistana i treći najveći na svijetu po gustini stanovnika, Karači je postao središte kojem teroristi u zadnje vrijeme učestalo šalju prijetnje. Iako se promoviše kao mjesto bogato po noćnom životu i dobrim zabavama, turisti su u riziku da budu uvučeni u lokalne napade.

Detroit

6. Detroit, Mičigen, SAD

Detroit ima itekako bogatu paletu zanimljivosti koje može ponuditi, među ostalim on je jedan od izvora razvoja današnjeg hip-hopa i tehna, ali nažalost je često na naslovnicama zbog pucanja na ulici, siromaštva i visoke stope nezaposlenosti stanovnika. Sve su to ,,savršeni uslovi” za ulično nasilje i stradanja nedužnih ljudi.

rio

7. Rio de Žaneiro, Brazil

Iako Rio možda zvuči kao idealno mjesto za zabavu i avanturu života, ovo najpopularnije brazilsko turističko odredište mamac je za pljačkaše, pa čak i otmičare. Ne odvajajte oči od pića na Kopakabani, jer turistima sipaju drogu u piće, a nikako se ne savjetuje nošenje skupog nakita i velike sume novca. Pored Rija, opasni su Žoao Pesoa i Fortaleza.

bagdad

8. Bagdad, Irak

Prošlo više od deset godina od početka rata u Iraku, ali stepen nasilja na ulicama i dalje je jako visok, a napadi svakodnevni. Postoji velika opasnost od stradanja zalutalog metka i bombaških napada po hotelima i pijacama.

kali

9. Kali, Kolumbija

Drugi najveći kolumbijski grad ima neke od najljepših plaža svijeta, ali istovremeno i visoku napetost zbog političke situcije. Turistima se zbog porasta ubistava savjetuje da svakako dobro provjere prevoznika kada ulaze u taksi (samo službeni taksi moraju da koriste) ili putuju noću.

Downtown-Guatemala-City-4-0

10. Gvatemala Siti, Gvatemala

S jedne strane tu su predivni pejzaži od kojih zastaje dah, a s druge strane nije čudno ako ostanete bez svog automobila u roku od nekoliko minuta, dok budete željeli da prošetate gradskim ulicama. Pazite se zone jedan, to je glavna atrakcija, ali za kriminalce, u Karetera Salvadoru možete ostati bez kola.

B.R.

Foto: News.com.au