Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

U POSJETI POLJOPRIVREDNICIMA: Ministar Ivanović obišao Tuzi

petar ivanovicMinistar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović tokom radne posjete u Tuzima obišao je danas  više poljoprivrednih gazdinstava, koja su u prethodnom periodu koristila razne oblike podrške ministarstva, konkretno u proizvodnji mlijeka, vinogradarstvu, proizvodnji povrća u plastenicima i na otvorenom. Sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednicima razgovarao je i o mogućnostima rješavanja problema navodnjavanja, vodosnabdijevanja, probijanja puteva i ruralnom razvoju, saopšteno je iz ministarstva.

Posljednji podaci pokazuju pozitivne trendove u poljoprivredi na ovom području – rast proizvodnje, površina pod vinogradima, žitaricama, povrćem i rekordan izvoz povrća. Za posljednje dvije i po godine ministarstvo je proizvođače sa ovog područja podržalo sa preko 1,3 miliona eura u sektorima povrtarstva, ratarstva, vinogradarstva, proizvodnje mlijeka, uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvodnji duvana itd. Osim tih sredstava značajna su ulaganja ostvarena kroz projekte MIDAS, a u narednom periodu realizovaće se i investicije kandidovane kroz IPARD-like 1 projekat.

Komentarišući pozitivne trendove, ministar Ivanović je istakao da se sada poljoprivrednici trebaju pripremiti za nove projekte podrške i na vrijeme upoznati sa standardima koje treba da dostignu za unapređenje proizvodnje i osvajanje novih tržišta.

–  Zadovoljan sam što se povećavaju površine koje se obrađuju, jer time stvaramo osnovu za udruživanje, bez čega teško da ćemo uspjeti da izdržimo tempo razvoja. Osim daljeg rasta primarne proizvodnje, potrebno je da poljoprivrednici iskoriste podršku preradi poljoprivrednih proizvoda, kako bi stvorili što veću vrijednost i povećali zaradu – kazao je ministar.

Poljoprivredni proizvođači koje je ministar posjetio korisnici su MIDAS projekta podrške kroz koji su podigli nivo proizvodnje, nabavili nova muzna grla, mehanizaciju, sadnice, podigli standarde zaštite životne sredine prilikom obavljanja poljoprivredne djelatnosti. Ministar je obišao gazdinstvo Sanje Pajović koja na Kućama Rakića ima farmu sa 19 krava i predaje dnevno do 250 litara mlijeka. Da vinogradarstvo u Malesiji dobija sve više na značaju pokazuje i primjer porodičnog vinograda Marka Camaja u Sukuruću. Vinograd se sada prostire na dva hektara, a vlasnici planiraju da šire zasad i naprave vinariju. Nreka Camaj, Markov otac, nada se i da će crnogorski parlament u narednom periodu, usvojiti Zakon o vinu koji je predložilo ministarstvo, jer propis da se vino za tržište ne može praviti od uvoznog grožđa može samo da koristi domaćim proizvođačima i podstakne podizanje novih zasada. Dobroj godini za grožđe nada se i Anton Siništović iz Vranja koji ima vinograd na 6 ha. Biznis u poljoprivredi proširio je prošle godine kada je zakupio 12 ha državnog poljoprivrednog zemljišta na kome sad rastu sadnice breskve i nektarine. U plastenicima Rasima Adžovića u Tuzima ove sezone brala se paprika dobrog kvaliteta koja je po dobroj cijeni plasirana u marketima.