Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

ĐANI KALINJANO UOČI MFW: Uvijek je jedinstvena emocija vratiti se u Crnu Goru

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Italijanski dizajner Đani Kalinjano vraća se u Crnu Goru, na Blanc Fashion Week Montenegro, gdje će 29. oktobra prikazati novu kolekciju.
Protekle sezone očarao je kreacijama ljubitelje mode u Podgorici, a kaže za MNE magazin da je i ovoga puta veoma uzbuđen da vidi kako će crnogorska publika reagovati na novu kolekciju.
Naziv je ,,Crno i bijelo” i posveta je bezvremenskoj eleganciji i kontrastu svjetlosti i sjenke.
Kakav osjećaj u Vama budi to što ćete se vratiti u Crnu Goru i ponovo prikazati svoju kolekciju na Crnogorskoj nedjelji mode?
– Uvijek je jedinstvena emocija vratiti se u Crnu Goru da predstavim svoju kolekciju. Prirodne ljepote ove zemlje, lokalna kultura i toplina njenih ljudi inspirišu kreativnost. Svaki put je to jedinstveno i nezaboravno iskustvo i veoma sam uzbuđen da vidim kako će publika reagovati na moje kreacije.
Što nam možete kazati o kolekciji koju ćete prikazati – kako se zove kolekcija, čime ste bili inspirisani, koje materijale ste koristili pri izradi?
– Kolekcija „Black and White” (Crno i bijelo) je posveta bezvremenskoj eleganciji i kontrastu svjetlosti i sjenke. Večernje haljine, napravljene od finih tkanina kao što su saten, šifon i čipka, kombinuju čistoću bijele sa dubinom crne, stvarajući prefinjene i fascinantne siluete.
Haljine se odlikuju jedinstvenim detaljima kao što su strateške draperije, smjeli dekoltei i čipkane aplikacije, dodajući dašak ženstvenosti. Odlikuju ih čiste linije i besprekorne siluete, koje na prefinjen način naglašavaju žensku figuru.
Skice modela koje sam vidjela su prelijepe. Kakav tip žene ste imali u mislima dok ste kreirali ovu kolekciju?
– Kreirajući ovu kolekciju, imao sam na umu ženu koja umije da izrazi svoju ličnost kroz modu, modernu i samouvjerenu, koja ne odustaje od gracioznosti i ne plaši se da pokaže svoju ženstvenost. Žena koja cijeni bezvremensku eleganciju, sa stilom izbalansiranim između smjelosti i diskretnosti. Svaka haljina je dizajnirana tako da se dama u njoj osjeća jedinstveno, spremno da zablista u svakoj prilici, bilo da je to gala veče, elegantna večera ili poseban događaj.
Kampanja Crnogorske nedjelje mode ove sezone nosi naziv ,,Modom protiv kancera dojke”. Koju poruku biste poslali ženama koje boluju od raka dojke?
– Čast je biti dio tako značajne kampanje. Moja poruka ženama koje se bore protiv raka dojke je da nikada ne gube nadu i da se sjete da su jake i da je njihova unutrašnja ljepota izuzetna. Volio bih da se svaka žena nikada ne osjeća usamljenom, već dijelom snažne i ujedinjene zajednice, koja je podržava u tako delikatnom trenutku njenog života.
Abbiamo bisogno di pace, di musica, di poesia, di bellezza, di gentilezza, di persone vere (Potrebni su nam mir, muzika, poezija, ljepota, dobrota, pravedni ljudi) predivna je poruka ispisana zlatnim slovima na bijeloj majici, a svi znamo da bijela boja označava čistoću. Svako od nas nosilac je svjetlosti i ljubavi, nažalost, i obratno, ali, da li Vi vidite svijet, opisan u ovom prelijepoj rečenici gore, u bliskoj budućnosti?
– Istinski vjerujem u ovu moćnu i dirljivu frazu. Vjerujem da ljepotom, dobrotom i autentičnošću možemo da uljepšamo svoje živote i transformišemo svijet u mjesto puno harmonije i svjetlosti. Širenjem ljubavi i pozitivne energije u našim zajednicama možemo malo po malo inspirisati druge da se pridruže ovoj viziji.
Bojana Radonjić