Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Jesenja kampanja vakcinacije protiv HPV infekcija i ovog vikenda, ovo su termini

Foto: IJZCG

Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja i ovog vikenda nastavljaju jesenju kampanju HPV vakcinacije, saopšteno je iz IJZCG.

Vakcinacija se obavlja radnim danima direktno u dogovoru sa timovima izabranih doktora za djecu, a vikendima mogu doći sva djeca (djevojčice i dječaci) uzrasta od 9 do 18 godina bez obzira da li su direktno pozvani i bez obzira da li imaju izabranog doktora ili ne”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su kazali, domovi zdravlja su počeli i sa sistematkim pregledima školske djece u okviru kojih se isto može primiti HPV vakcina.

Foto: IJZCG

– Dio roditelja koji su ostavili validan broj telefona u zdravstvenom kartonu djeteta dobio je ili će dobiti SMS poruku sa pozivom za vakcinaciju djece. Izvinjavamo se svima koji poruku dobiju greškom, to se dešava ako su tokom prethodnih godina promijenili broj telefona a isto nije prijavljeno i ažurirano u zdravstvenom kartonu doma zdravlja. Osim HPV vakcine, tokom vikenda djeca mogu primiti i ostale vakcine iz redovnog kalendara – poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

Podsjećaju da kampanja za sada daje rezultate, i nakon pet mjeseci izuzetno niskog interesovanja za HPV vakcinaciju, od kraja septembra kada smo ponovo pokrenuli kampanju bilježimo značajne iskorake.

Na grafikonu je prikazan značajan porast interesovanja nakon pokretanja kampanje:

Foto: IJZCG

Izvor: CdM