Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

STOP SEKSUALNOM IZNUĐIVANJU: Instagram ukida „skrinšot“ za jednokratne poruke

Matična kompanija Meta objavila je u četvrtak funkcije koje imaju za cilj da zaštite tinejdžere od prevare – da šalju intimne slike prevarantima i ucjenjuju ih.

Prethodno testirani alati, koji zamagljuju gole slike u porukama i sakrivaju pratioce i liste korisnika sa potencijalnih naloga za seksualno iznuđivanje, takođe će biti trajni.

Ova najava dolazi u trenutku kada britanska služba za nadzor komunikacija Ofcom upozorava da će se kompanije društvenih medija suočiti sa kaznama ako ne uspiju da zaštite djecu.

Međutim, Ričard Kolard, pomoćnik šefa politike bezbjednosti djece na mrežama, rekao je da „ostaju pitanja zašto Meta ne uvodi sličnu zaštitu na sve svoje proizvode, uključujući i WhatsApp, gdje se seksualna iznuda, takođe, dešava u velikim razmjerama“.

Agencije za sprovođenje zakona širom svijeta prijavile su porast broja prevara sa seksualnim iznudom koje se dešavaju na platformama društvenih medija, a one su često usmjerene na tinejdžere. Britanska fondacija za praćenje interneta saopštila je u martu da se 91 odsto prijava o seksualnom zlostavljanju, koje je primila 2023, odnosi na dječake.

Novi alati će uključivati sprečavanje mogućnosti „skrinšotovanja“ slika i video zapisa poslatih u Instagram porukama pomoću mehanizama „pogledaj jednom“ ili „dozvoli ponovnu reprodukciju“ – koje korisnici mogu da izaberu kada šalju sliku ili video u direktnim porukama. Ovo će važiti i za veb verziju Instagrama.

Antigona Dejvis, šefica za globalnu bezbjednost u Meti, rekla je da nova kampanja na Instagramu ima za cilj da djeci i roditeljima pruži informacije o tome kako da uoče pokušaje seksualne iznude u slučaju da počinioci izbjegnu njegove alate za njihovo otkrivanje.

– Napravili smo ugrađenu zaštitu tako da roditelji ne moraju ništa da rade kako bi zaštitili svoje tinejdžere. Ipak, ovo je vrsta suprotstavljenog zločina gdje god da postavimo zaštitu, ovi prevaranti će pokušati da ih zaobiđu – rekla je ona za BBC njuz.

Šta je „sekstorzija“?

Seksualna iznuda, u kojoj prevaranti navedu ljude da pošalju seksualno eksplicitan materijal prije nego što ih ucijene, postala je dominantan oblik zloupotrebe intimnih slika koja se dešava na mreži. Sramota, stres i izolacija koju osjećaju žrtve zločina seksualne iznude, često uznemiravane i kojima se govori da će njihove slike biti javno objavljene ako ne plate ucjenjivačima, naveli su neke da sebi oduzmu život.

Ros Dauvi, majka šesnaestogodišnjeg Mareja, koji je sebi oduzeo život 2023. nakon što je bio na meti bande iznuđivača na Instagramu, ranije je rekla za BBC da Meta ne čini „ni približno dovoljno da zaštiti djecu“.

„Ugrađene zaštite“

Meta je rekla da su njene nove bezbjednosne funkcije i kampanja dizajnirane da se oslanjaju na alate koji su već dostupni tinejdžerima i roditeljima na platformi. Takođe će sakriti sljedbenike i liste pratilaca od potencijalnih naloga za iznuđivanje.

Ekspert za „sekstorziju“ Pol Rafiajl rekao je za BBC u maju da seksualni iznuđivači pokušavaju da pronađu naloge tinejdžera na listama pratilaca nakon što pretražuju srednje škole i omladinske sportske timove na platformama.

Meta trenutno premješta mlađe od 18 godina u „tinejdžerske naloge“ na Instagramu sa strožim podešavanjima koja su uključena – uz roditeljski nadzor koji je potreban za mlađe tinejdžere kako bi ih isključili.

Ali neki roditelji i stručnjaci kažu da bezbjednosne kontrole za tinejdžerske naloge prebacuju odgovornost uočavanja i prijavljivanja potencijalnih pretnji na njih.

Dejm Melani Dejvis, izvršna direktorka regulatornog tela Ofcoma, rekla je za BBC da je odgovornost firmi – a ne roditelja ili djece – da se postaraju da ljudi budu bezbjedni na mreži prije primjene Zakona o bezbjednosti na mrežama koji će u Britaniji da bude sljedeće godine.

Izvor: N1