Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

CRNOGORSKE ŠMINKERKE O MEJK APU JAVNIH LIČNOSTI: Žena treba da nosi šminku, a ne šminka nju

Pjevačice Džejla Ramović i Jovana Pajić

Na javne ličnosti se često gleda kao na idole. A kada je šminkanje u pitanju nameću se misli da su njihove tajne dobrog izgleda nedokučive i skupocjene. Prepoznatljive crnogorske šminkerke Jelena Ilinčić, Ivana Pavlićević i Ljubica Vukčević skoro svakodnevno uljepšavanju poznata lica. U razgovoru za MNE magazin  govore o radu sa poznatim ličnostima i ističu da one, mahom, žele da budu prirodne i jednostavne.  

 Jelena Ilinčić

Šminkerka Jelena Iličnić je među damama prepoznatljiva kao neko kod koga dolaze klijentkinje koje vole doziranu šminku i prirodan look. Na njenoj stolici uljepšavanja sjedjele su mnoge poznate javne ličnosti iz Crne Gore i regiona. Jedna od njih, koja je nedavno bila kod Jelene u salonu je pjevačica Jovana Pajić.

 Jovana Pajić

-Kod Jovane smo radili prirodni  mejk ap koji smo istakli trepavicama i ajlajnerom. Ten smo osvježili rumenilom, a usne istakli prirodnom nijansom, da bismo postigli natural efekat. Jovana, a i druge javne ličnosti uglavnom  puste nas da radimo svoj posao. Insistiram na tome da u radu ukažem na njihovu različitost, da bismo napravili otklon od već viđenog stila. Ali, za takav pristup je  potrebno međusobno povjerenje. Kada se upoznamo i opustimo onda eksperimentišemo i nešto novo uvodimo. Prihvataju sugestije, raspoložene su za promjene. Ponekad, žene koje nisu sa javne scene znaju da budu zahtjevnije od poznatih ličnosti – kaže Ilinčić.

Na crvenom tepihu je primjetno da se ističe natural look lijepih žena. Nekoliko godina stručnjaci već ukazuju na tu pojavu. Ilinčić kaže da se sada takav izgled definitivno vraća i da je ženama važno da im je koža njegovana, da imaju što manje šminke, a da opet lijepo, ali diskretno istaknu crte lica.

-Javne ličnosti to vole. Zbog toga je moja šminka prepoznatljiva. Žena treba da nosi šminku, a ne šminka nju – rekla je Ilinčić.

 

 Ivana Pavlićević

Mejk ap javnih ličnosti se ne razlikuje previše od onog koji imaju ostali moji klijenti, kaže šminkerka Ivana Pavlićević.

-Zapravo, razlike u mejk ap izgledu vide se u zavisnosti od situacije, odnosno povoda za šminkanje. Ono što uvijek karakteriše javne ličnosti jesu nastupi/gostovanja. Shodno tome, šminka sama po sebi zahtjeva određeni intenzitet, naglašavanje crta lica, kako bi bila uočljiva i kako bi pretrpjela dugotrajno stajanje, reflektore, zagasitost prostora i slično. Tamne sjenke, naglašene konture i neutralne usne su ono čemu uvijek pribjegavam – rekla je ona.

Za naš portal izdvojila je da prokomentariše fotografiju pjevačice Džejle Ramović koju je nedavno šminkala.

Džejla Ramović

-Ovdje je upotrijebljena tkzv. tehnika blendanog ajlajnera, s ružičastim tonovima na pregibima kapka, jer je to boja koja savršeno naglašava boju njenih očiju, uz šimeraste sjenke na početku oka. Ten je svjež, sa mnogo rumenila kako bi sve bilo primjetno čak i na fotografijama, a obrve su zadržale prirodan izgled uz blago fiksiranje – precizirala je ona.

I Pavlićević ima pozitivno iskustvo kada je riječ o saradnji sa poznatim ličnostima. Kaže da poznate dame, kao pravi profesionalci u svom poslu, imaju razumijevanja i povjerenja u nju, te se njihova saradnja zasniva na obostranom poštovanju.

-Znaju da iza mog rada stoje godine i sati iskustva, edukacije i usavršavanja. Uvijek se prepuste trenutku i dozvole da po slobodnoj procjeni ukombinovanoj sa njihovom željom, odradim započeti posao. Zadovoljstvo je generalno raditi sa njima, čak i kada nam se mišljenja ne podudaraju, jer ja na to gledam kao priliku za učenjem nečeg novog – rekla je ona.

 Ljubica Vukčević

Mnogo poznatih ličnosti šminkala je i  Ljubica Vukčević. Za komentar je izdvojila segment trajne šminke kojom se intenzivnije bavi u posljednje vrijeme.

-Što se tiče trajne šminke kod javnih ličnosti najčešći tretmani koje traže su iscrtavanje obrva. Kao trend posljednjih godina izdvaja se iscrtavanje obrva mašinicom (hairstroke), puder tehnika ili sjenčenje kao i neizostavno iscrtavanje dlačica. Naše javne ličnosti najčešće se odlučuju za iscrtavanje dlačica i puder tehniku. Od ostalih tretmana, aktuelni su sjenčenje usana akvarel tehnikom ili blago isctravanjee kontura olovkom. Kad je riječ o ajlajneru najčešće se radi klasični koji se nanosi u korijen trepavica i sjenčeni ajlajner, ali samo kod idealnih proporcija oka-objašnjava Ljubica.

Kaže da ima poznatih ličnosti koje vole promjene u pristupu mejk apu i eksperimentiranje, ali i onih koje insistiraju na dosljednosti i prepoznatljivom stilu kada je riječ o šminkanju. 

-U nekim situacijama klijentkinje imaju određene zahtjeve koje uvažimo ukoliko ne izlaze iz domena standardizovane norme. Samo ovakvim pristupom postiže se cilj, a to je prirodni izgled-kaže naša sagovornica.

Ona ukazuje na značaj njege i zaštite kože kako bi i mejk ap  imao efekat.

-Trendovi u mejk apu odnose na postizanje  izgleda opisanog kao ,,staklena“ koža. Taj efekat se, prije nanošenja bilo kakve šminke, može postići samo kod njegovane i adekvatno pripremljene kože-kaže Ljubica.

 

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva