Porto Novi
PREPORUKA SPORT

FINA: U pripremi set novih pravila u vaterpolu

Foto: LEN

Biće zanimljivo vidjeti reakciju igrača i trenera na novi set pravila iz ,,kuhinje” Međunarodne plivačke i vaterpolo federacije, čije testiranje bi trebalo da počne tokom Svjetske lige u 2025. godini, jer uglavnom ne stignu da se prilagode na već izmijenjene okolnosti, a već ih stavljaju pred nove izazove.

Dakle, ubuduće bi moglo doći do smanjenja terena za igru s 33 metra na 25 metara, kraćenje vremena za napad sa 30 na 25 sekundi, smanjivanja trajanja drugog napada (nakon odbrane kornera, kornera, bloka) sa 20 na 15 sekundi.

Takođe, moglo bi da zaživi kraćenje razdoblja za isključenog igrača sa 20 na 15 sekundi, kao i dozvoljeno igranje bez golmana, s tim da niko od tih sedam igrača nema pravo da, poput pravog čuvara mreže, zaustavlja šuteve s obje ruke.

Ideja je i da svaki igrač može zamijeniti svoju kapicu s crvenom golmanskom kapicom, ali s istim brojem kao i osnovna kapica, te samo u toj situaciji može privremeno da ga odmjenjuje među stativama.

Predviđa se i uvođenje čelendža za trenera, tj. mogućnost VAR pregleda za selektore i to ,,sporne” brutalne igre, peterca i kornera.

Izvor: Arena sport