Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

REGION: Sahranjeno 19 žrtava poplave u Jablanici

Foto: E. Tihak / Avaz

U haremu ,,Jasen” klanjana je dženaza za 19 žrtava stravičnih poplava u Jablanici, piše Dnevni avaz.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio je dženaza-namaz za žrtve kataklizme.

Među prisutnima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka HNK Marija Buhač, kao i predstavnici drugih konfesija.

Foto: E. Tihak / Avaz

Reis Kavazović se obratio svima.

– Draga braćo i sestre, poštovane porodice. Suvišan je svaki govor. Okupili smo se da ispratimo braću i sestre na bolji svijet, ahiret. Iako je tuga duboka i slamajuća. Isto tako svjesni smo da Bog odlučuje o našim životima. Mi smo smrtni ljudi. Razlikujemo se samo po tome na koji način odlazimo sa ovog svijeta. Utopljenik je šehid. Onaj koji se utopio, on je šehid – kazao je.

Muftija mostarski, Salem ef. Dedović rekao je kako je ova dženaza veliki ibret.

– Ova dženaza je velika opomena svima nama ljudima koji raspoznajemo ovaj svijet i iz njega iz toga izvlačimo pouke. Ova nesreća nas je ujedinila sve. Ujedinila je sve narode i sve religije ove naše divne domovine. Pokazali smo to zajedništvo u ovim teškim trenucima. Pokazali smo i trebali bismo vidjeti kolika je krhkost i slabost i nemoć našeg života i prolaznosti naše na ovome svijetu. Trebali bismo se uhvatiti svi zajedno za jedno čvrsto uže spasa da i u nevoljama i u kušnjama koji nas zadese, kao i u dobru kojeg često puta ne vidimo, ne osjećamo i ne priznajemo, usmjerimo se putem tog dobra, zajedništva, solidarnosti – poručio je ef. Dedović. 

Glavni imam MIZ Jablanica, Ekrem ef. Hodžić istakao je kako je ova dženaza bila najavljena za 18 žrtava, a da je juče tokom dana pronađena i zadnja.

– Potrudili se da i ona nađe svoj smiraj sa ostalima. Mi smo danas svjedoci tuge koja je Jablanicu zadesila, dijelili ste s nama tu bol i dijelite je…Velika je ovo tuga, veliki je ovo trenutak i za mnogo veće čaršije i gradove, a kamoli tek za našu Jablanicu – rekao je on.

Sahrana 19 žrtava biće obavljena na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatama, dok će u Jablanici biti proučen tevhid. 

Izvor: avaz.ba