Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DPS TRAŽI UKIDANJE NAKNADA ZA MAJKE: Zakon je diskriminatorski

nada-drobnjak-2-webPoslanica Demokratske partije socijalista DPS Nada Drobnjak podnijeće inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojima se majkama sa troje i više djece daju doživotne naknade.

Drobnjak je u izjavi za Dan kazala da će inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeti nakon što se administarcija Ustavnog suda vrati sa odmora, a očekuje podršku od NVO sektora koji se bori za prava žena.

– Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se uvode nadoknade za majke sa troje i više djece, diskriminatoran je po više osnova i samim tim nije ustavan. Neustavan je jer pravi razliku među ženama po više osnova. Prvo, daje privilegiju ženama koje su rodile u odnosu na one koje nijesu. Majčinstvo je razlog da neko dobije nadoknadu. Drugo, pravi razliku, jer je neko vještački napravio granicu da su privilegovanije one koje su rodile troje i više djece od onih koje imaju jedno ili dvoje. To je sasvim dovoljan razlog – kaže Drobnjak.

Ona ističe da se ne smije izostaviti da zakon pravi razliku između roditelja.

– Očevi su kao roditelji diskriminisani i pravo po osnovu roditeljstva pripada samo majkama, ali ne i očevima. Ne smijemo dozvoliti da se socijalna davanja dovode u zonu da se moraju smanjiti ili revidirati zato što se neko dosjetio da predloži ovakav zakon, koji je i usvojen i koji je ženama dao pravo na nadoknade. Postoje među ženama koje su rađale i one kojima je potrebna nadoknada i koju one ostvaruju kroz postojeća socijalna davanja, ali ovakvo rješenje je diskriminatorno i okrenuto protiv žena. Možda na prvi pogled izgleda da je u korist žena, ali nije tako. Ovo je davanje privilegije samo zato što su rodile troje ili više djece, a diskriminišu se one žene koje nijesu mogle ili nijesu htjele da rađaju, ili su se odlučile da rode jedno ili dvoje djece – navodi Drobnjak.
Izvor: Dan