Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ISPOVJEST MJEŠTANA DONJE JABLANICE: Čuli su se krici i onda je sve utihnulo

Foto: I. L./Klix.ba

U Donjoj Jablanici u Bosni i Hercegovini, koja je teško pogođena poplavama i klizištem, spasioci i teška mehanizacija i dalje rade na otkopavanju ruševina kako bi došli do nestalih. Mještani koji su imali sreću da se spasu govorili su za medije o trenucima kada su voda i kamenje iz kamenoloma prekrili selo.

Mještani ističu da nisu ni sanjali da ovako nešto može da se dogodi.

– Kada sam poslije ustajanja stao uz prozor, primijetio sam neuobičajeno jako nevrijeme i dosta kiše. Izašao sam da ga pogledam i primijetio da je nešto bijelo prekrivalo polja. Rekao sam svojoj ženi da nešto nije u redu. Možda je bio snijeg, pitala se. Odgovorio sam: ‘Kakav snijeg, draga moja ženo?’ Bilo je oko pet ili pola šest ujutro, još se nije vidjelo. Kako je svanulo, vidio sam da dolazi odozgo, iz kamenoloma gdje se vadi kamen, da su kuća mog prijatelja i još nekoliko stanova jednostavno nestali. Zahvatila nas je poplava zapravo dok smo spavali i onda sam čuo neke žene kako plaču i viču ‘Upomoć!’”, ispričao je Enes Imamović za Rojters.

Tada se, ističe, okupila grupa mladića koji su otišli tamo i cijeli dan spasavali što se spasiti moglo.

Nizama Begović kazala je kako se čula ogromna tutnjava, “kao da su sva brda okrenula prema nama”.

– Čula sam i krikove, nekoliko minuta. A onda je sve utihnulo. Onda sam pomislila da su svi tamo mrtvi. Tada sam primijetila da mi se s druge strane polja približavaju dvije osobe. Mogla sam vidjeti njihove sjenke. To su zapravo bili moji prvi susjedi, ali ih nisam prepoznala kada su došli! Kao da su uvaljani u blato. ‘Nizama, možemo li ući u kuću da se operemo? Imaš li vode?’, pitali su. Rekla sam im da je voda nestala, ali sam imala vode u buretu. Nakon što su se ovdje oprali, žena je odvedena na hitnu, valjda je slomila rebra kada je voda ušla u njenu kuću i odbila je od zidove – kazala je.

Jedan od onih koji su imali sreću i koji su se uspjeli da se izvuku iz katastrofe koja je pogodila Donju Jablanicu je i vozač Matko čiji je kamion odron zatrpao.

– U poslednjem trenutku sam uspio da se izvučem. Sve se odigralo u nekoliko sekundi. Klizište ispred mene odnijelo je sve. U trenu mi je odron došao do kamiona – rekao je Matko za Bljesak.info.

– Toliko sam umoran da mi nije ni do čega, vjerujte mi. Nisam spavao 48 sati. Vraćao sam se iz Sarajeva za Mostar i to mi se dogodilo jutros oko 2 sata. Padala je prejaka kiša i ugledao sam drvo na putu zbog kojeg sam se zaustavio. U tom trenutku počeo je odron da pada prvo na prikolicu, pa na kamion i onda sam čuo gromoglasno tutnjanje i 50 metara ispred mene je odnijelo kompletan put što sam vidio tek kasnije – rekao je vozač.

Kaže da je cijelu noć proveo u kamionu jer bi se suprotnom zaglavio u blatu.

– I onda kada je svanulo uspio sam da prehodam taj nanos. Sreo sam ekipu iz Crne Gore i pokušali smo pješke da dođemo do Jablanice, međutim voda je bila ogromna i nismo uspjeli. Kasnije smo prešli preko pruge i kroz selo gdje je odron odnio kuće stigli do Jablanice. Bogu hvala nisam povrijeđen, samo sam umoran i psihički i fizički, žao mi je svih ljudi koje je zadesila ova nesreća – kazao je Matko.

Izvor: N1 Sarajevo