Porto Novi
ART PREPORUKA

SAJAM KNJIGA: Novi romani Markovine i Hjuza, objavljen program za danas

Foto: Đorđe Cmiljanić

Nova knjiga istoričara Dragana Markovine ,,Programirani zaborav – podijeljeni gradovi i neželjena sjećanja” predstavljena je prvi put u Podgorici, u okviru programa X Internacionalnog sajma knjiga. Markovina je odabrao da se u knjizi bavi sa 11 gradova za koje je smatrao da su simbolički najvažniji.

– Knjiga je sadržajno drugačija nego što je bila početna zamisao. Prvo su to samo bila četiri grada – Mostar, Vukovar, Kosovska Mitrovica i Novi Travnik, Onda sam shvatio da mi to nije dovoljno pa su ušli još neki među kojima su Rijeka, Pula Zadar, Knin, Sarajevo, ali i Beograd, što će vjerujem mnogima biti čudno – rekao je Markovina.

Foto: Đorđe Cmiljanić

Markovina je govorio o Mostaru u kojem je odrastao što je kako je kazao dosta uticalo na to da se bavi istorijom, ali i o Sarajevu za koje je kazao da je grad koji je i danas obilježen opsadom više nego ikada.

– Sarajlije pate od postraumatskog sindroma danas. Ni oni koji su se rodili posle rata ne mogu pobjeći od rata. Iz toga osjećaja ljutnje, tuge i bola. Komadić urbanog dijela Sarajeva danas jeste u istočnom Sarajevu, ali dosta Sarajlija ne žele da priznaju da je i to dio Sarajeva – kazao je Markovina.

Ističe da je poruka knjige da nakon svakog egzodusa i egzila uvijek neko ostane, neko preživi i baš ti tragovi su, dodaje, ono što ga kao autora najviše zanima.

– Optimizam bude gradovi u kojima su se kroz istoriju desili veliki egzodusi, poput Pule, Trsta ili Rijeke, a koji su danas gradovi za poželjeti –  zaključio je Markovina.

Moderator razgovora bio je Stojan Stamenić.

Foto: Đorđe Cmiljanić

Zavjesu na treći dan Sajma spustio je velški književnik Ris Hjuz, koji se podgoričkoj publici u Galeriji Art predstavio romanom ,,Postmoderni mornar”, u izdanju Partizanske knjige.

Foto: Đorđe Cmiljanić

,,Postmoderni mornar” knjiga je „o neubjedljivim pustolovinama“ u kojoj se pojavljuju „apsurdnosti, anahronizmi, pretjerivanja“, ali autor ovdje ipak pomalo pretjeruje – namjerno, naravno – jer tekst koji slijedi nije toliko niz apsurdnosti, koliko niz demonstracija iz umjetnosti pripovijedanja, takvih koje će ostaviti utisak i na čitaoce koji obično biraju Dostojevskog umjesto Džona Barta.

Autor, koji je studirao inžinjering i matematiku, otkrio je da su fikcija, poezija i umjetnost uopšte za njega predstavljali potpuno drugačiji svijet.

– Ipak, bez obzira na to što sam studirao, želio sam da pišem avanturističke priče, i, na kraju, sve se to uklopilo nekako. Ja sam jako plodan pisac, mnogo pišem, ali i strastveni čitalac, i puno stvari radim istovremeno, što nikako ne preporučujem, to je haotično i jako neorganizovano. Ideje mi stalno naviru, čak iako ih ne želim, ako ih ne zapišem, ne ostavljaju me na miru – istakao je Hjuz.

Didao je da svoje kratke priče nerijetko voli da povezuje.

– Napisao sam puno kratkih priča, i kod njih sam primijetio da su povezane. Ako je u jednoj kratkoj priči npr. jedan od likova doktor, a i u drugoj se pojavi neki ljekar, pomislim, zašto bi bio različit junak, bolje da vratim starog, poznatog lika. Na taj način je nekoliko mojih kratkih priča i povezano – otkrio je Velšanin.

 

U subotu, 5. oktobra, posjetioci X Internacionalnog sajma knjiga imaće priliku da u okviru pratećeg programa isprate sljedeće događaje: 

 

15h, Galerija Art – Žarko Radaković: Emigracija 2, Treći trg. Moderator: Dejan Matić. 

 

16h, Galerija Art – Danka Ivanović: ,,Prazne kuće”, Partizanska knjiga. Moderira: Nataša Srdić. 

 

17h, Galerija Art – Nađa Petrović: Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate. Moderira: Milena Čavić. 

 

18h, Galerija Art – Ðordano Merliko, Italija: Balkanska strast – Fudbal i politika u bivšoj Jugoslaviji od epohe socijalizma do danas. Moderator: Goran Radević. 

 

18h, Narodna biblioteka ,,Radosav Ljumović” – Jelena Angelovski: Štelovanje glave. Moderator: Andrija Radović. 

 

19h, Galerija Art – Romani Pola Ostera – prof. dr Ivana Ðurić Paunović, prevoditeljka. Moderatorka: Lela Stanković. 

 

19h, Narodna biblioteka ,,Radosav Ljumović”- Razgovor s autorom: Šaban Šarenkapić, BiH. Moderira: Irena Ivanović. 

 

20h, Galerija Art – Razgovor s autorom: Aleksandar Gatalica. Moderator: Vlatko Simunović. 

 

21h, Galerija Art -Snježana Banović: Kronika sretnih trenutaka. Moderator: Janko Ljumović.

 

 

Program za djecu i mlade: 

 

12.30h, Narodna biblioteka ,,Radosav Ljumović” – Predstava ,,A tale of two tails”, polaznici škole Helen Doron English 

 

17h, Kuslevova kuća – Radionica ,,Čitanje medijske poruke – osnovne vještine medijske pismenosti”. Radionicu vode: Svetlana Koprivica i Miroslav Minić.