Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UMJETNIČKI PAVILJON: Održana manifestacija za mlade – Direkt Interkultura Montenegro 2024.

Foto: Direkt Interkultura Montenegro

U organizaciji Direktorata za interkulturalizam Ministarstva ljudskih i manjinskih prava u Umjetničkom paviljonu (ULUCG) po treći put je održana manifestacija „Direkt Interkultura Montenegro 2024“.

Ova manifestacija ima za cilj promociju kreativnosti i stvaralaštva mladih kao društvene umjetnosti koja doprinosi socijalnim promjenama i jačanju društvene kohezije.

Pod motom „Jedni drugima pripadamo i svi planeti“, „Direkt Interkultura Montenegro 2024“ stavlja u prvi plan vrijednosti zasnovane na svijesti o međusobnoj povezanosti i međuzavisnosti svih bića, te našoj zajedničkoj planetarnoj pripadnosti.

Direktorat za interkulturalizam teži da manifestacija bude ne samo platforma za predstavljanje umjetnosti, tradicija i običaja, već i prilika za razmjenu znanja i iskustava, prevazilaženje barijera i izgradnju mostova među raznolikim kulturama.

U vremenu kada su različitosti često pogrešno shvaćene kao prepreke, ovakvi susreti nas podsjećaju da su one zapravo raznolikosti koje obogaćuju naše živote.

Foto: Direkt Interkultura Montenegro

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju, direktorica Direktorata za interkulturalizam, Ljudmila Mila Popović, naglasila je da Direktorat promoviše univerzalne humanističke vrijednosti koje nas sve povezuju i iza kojih svi možemo stati.

– Prije izbora kao i poslije izbora, neminovno nam ostaje da osmislimo dobro naše individualne i kolektivne životne izbore, koji daju dugoročne smjernice svakom pojedincu, svakoj zajednici, naciji i cijelom svijetu. Mi se zaista nalazimo na prekretnici – biti ili ne biti. Crna Gora koja je na razmeđu istoka i zapada, sjevera i juga i ima specijalno mjesto, veliku odgovornost da baš mi modeliramo nešto što je dobro za budućnost svih – kazala je Popović ističući da smo mi “građanska, progresivna, ekološka, država socijalne pravde i vjerujem da ćemo postati i zemlja interkulture”.

Partneri ovogodišnje manifestacije bili su NVO „Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP“ i NVO „Centar za omladinsku edukaciju“, kao i KUD „Duga“ čiji je film „Biser Crne Gore“, fondiran od strane Direktorata za interkulturalizam, premijerno prikazan.

Film “Biser Crne Gore” živopisno dočarava prirodno i interkulturno bogatstvo naše zemlje, a produkciju potpisuje KUD “Duga”.

Lokacije: planina Mokra – Šekular, Plavsko jezero, dolina Grebaje na Prokletijama, Gospa od Škrpjela – Boka Kotorska, Velika plaža – Ulcinj, Ivanova Korita i Lovćen bili su inspiracija koreografkinji Marijani Dakić za novu koreografiju “Biser Crne Gore”, tako je jedno opsežno istraživanje sa papira zaživjelo na ekranu sa muzikom i igrom i sa narodnim nošnjama.

This slideshow requires JavaScript.

Ovogodišnju manifestaciju svojim nastupima obogatili su talentovani učesnici Zerin Murić, Kristina Miljenović, Todor Mitrović, Nina Krivokapić i Seda Özyalçın Medenica, sa svojom International Arts Akademijom. Njihove kreativne izvedbe, izražene kroz muziku, poeziju i plesom, ukazuju na to da je budućnost Crne Gore u njegovanju i zaštiti prirodnog, kulturnog i ljudskog diverziteta.

Na kraju manifestacije, poslata je snažna poruka mira – da samo kroz razumijevanje, međusobno poštovanje, solidarnost i empatiju možemo graditi svijet u kojem se različitosti slave, a ne potiskuju. Interkulturalizam nas uči da jedinstvo ne znači jednoličnost, već da je u bogatstvu raznolikosti snaga za bolju i kvalitetniju budućnost svakog i svih.

Mn.M.