Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

JABLANICA: Trudnica izgubila bebu, bujica odnijela sina nakon što je s ocem spasio ljude tokom poplave

Foto: Avaz.ba

Stravične informacije stižu iz Jablanice koju su pogodile katastrofalne poplave i klizišta. Kako je ,,Avaz” ranije objavio, najmanje je 15 mrtvih i više do 20 nestalih.

No, broj mrtvih, s obzirom na situaciju na terenu, biće mnogo veći.

Prema informacijama ,,Avaza”, otac i sin su hrabro se borili i uspjeli spasiti deset ljudi iz poplava. A onda je bujica povukla i sina i, nažalost, odnijela ga.

Sumnja se da je nastradao i veliki broj građana Jablanice za koje su ranije mislilo da su povrijeđeni.

Dežurni tužioci Tužilaštva HNK nalaze se na terenu.

Dr. Lamija Duranović (foto: M. Smajkić / Avaz)

Dr Lamija Duranović, direktorica Kantonalne bolnice ,,Dr. Safet Mujić” potvrdila je za portal ,,Avaza” da su u prvom talasu evakuacije iz Jablanice zbrinuli četiri osobe, od kojih su dvije prevezene helikopterom.

– Radi se o trudnici u osmom mjesecu trudnoće, koju su evakuisale ekipe Gorske službe spašavanja, a koja je, nažalost, izgubila bebu. Ona je, nažalost, trenutno, u životnoj opasnosti. Prognoze ne mogu dati, jer se radi o multiplim po život opasnim povredama – rekla je za Avaz dr Duranović.

S njom je, dodala je, dovezen i suprug i on nije životno ugrožen.

– Nakon toga je helikopterom prevezen dječak uzrasta od deset godina, koji ima frakture i, trenutno, ni on nije životno ugrožen, kao i jedan muškarac, koji je, za sada, stabilno – navela je ona.

Naglasila je da su u potpunosti oslobođeni svi kapaciteti ove bolnice za potrebe prijema i zbrinjavanja unesrećenih stanovnika Jablanice.

– Zaposleni neće napuštati svoja radna mjesta do daljeg, a povukli smo i sve koji su bili slobodni iz dežurstava – kazala je.

Za sada nemaju informacija s terena koliko eventualno povrijeđenih osoba u narednom satima mogu očekivati.

– Mi smo spremni u potpunosti i u kontaktu smo i s kolegama u SKB Mostar – rekla je za Avaz dr Duranović.

Inače, sam transport i evakuacija povrijeđenih iz Jablanice odvija se u izuzetno teškim uslovima.

Pripadnici GSS-a, prema dosadašnjim informacijama, na nosilima prebacuju povrijeđene do Komadinovog vrela, a potom se oni prevoze uz pomoć čamaca do mosta Begića i Begovića.

Izvor: avaz.ba