Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

VDT: Za sedam godina ubijeno 17 žena

Ilustracija

U Crnoj Gori je od početka 2017. godine ubijeno 17 žena samo zato što su – žene. Sve su ubijene od emotivnih partnera i srodnika, a najmlađa žrtva femicida imala je 18 godina.

To stoji u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT). 

Istraživanje OEBS-a iz 2022. godine pokazuje da ni percepcija građana i građanki o rodno zasnovanom nasilju nije ohrabrujuća, jer trećina njih vjeruje da žene lažno navode da su žrtve psihičkog nasilja kako bi skrenule pažnju na sebe.

Podaci Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) navodi da četiri odsto građana i građanki smatra da je seksualno zlostavljanje nasilje, dok sa druge strane 74 odsto žrtava seksualnog nasilja nikada nikome nije reklo za svoje iskustvo.

Istraživanja MONSTAT-a i OEBS-a iz 2022. godine ukazuju na to da, iako je svaka peta žena tokom života bila žrtva partnerskog nasilja, 62 odsto žena u Crnoj Gori se plaši da prijavi nasilje zbog straha od nasilnika.

To ukazuje na visok nivo institucionalnog nepovjerenja i dodatno učvršćuje potrebu za saradnjom sa pravosudnim institucijama u cilju stvaranja društva pravde i sigurnosti.

Foto: VDT

Sporazum o rješavanju slučajeva rodno zasnovanog nasilja 

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su danas sporazum o saradnji koja ima jasna očekivanja i clj – unapređenje rodne ravnopravnosti i efikasno rješavanje slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

Sporazum su, upravo na Međunarodni dan nenasilja, potpisali vrhovni državni tužilac Milorad Marković i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova.

Paniklova je uvjerena da će ovo partnerstvo ojačati pravosudni odgovor na rodno zasnovano nasilje i podržati usvajanje rodnih standarda, stvarajući okvir u kojem je rodna ravnopravnost duboko ukorijenjena u principe rada tužilačke organizacije.

– Ovo neće značiti samo poboljšanje u procesuiranju pojedinačnih slučajeva, već i institucionalizaciju rodno odgovornih praksi koje će imati dugotrajan uticaj na pravosudni sistem Crne Gore, doprinijeti dostizanju rodne ravnopravnosti i opštem unapređenju ljudskih prava – rekla je Paniklova.

Marković je poručio da saradnja sa UNDP-om ne počinje potpisivanjem ovog dokumenta, već se samo nastavlja i jača, u skladu sa planiranom startegijom unapređenja rodne ravnopravnosti i boljeg prepoznavanja i reagovanja u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

– Siguran sam da će aktivnosti koje treba da realizujemo doprinijeti da u državnoj tužilačkoj organizaciji promijenimo stanje svijesti i da uspostavimo sredinu koja podrazumijeva rodnu ravnoravnost i jednakopravnost koja ima poseban smisao u okviru rodne ravnopravnosti – poručio je on.

Izvor: rtcg.me