Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MPNI: Zaposlenima u đačkim i studentskim domovima plate veće od 17,1 do 18,8 odsto

Foto: MPNI

Na osnovu Zaključaka Vlade Crne Gore, ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, i predsjednica reprezentativnog Sindikata đačkih i studentskih domova Crne Gore Magdalena Kasalica, potpisale su danas Granski kolektivni ugovor o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za ustanove učeničkog i studentskog standarda.

– Predviđenim izmjenama se postojeći koeficijenti složenosti uvećavaju za tri odsto što sa uvećanjem od 10 odsto koje se primjenjuje od 1. jula 2024. godine, predstavlja poštovanje ranije izmijenjenog Granskog kolektivnog ugovora u dijelu kojie se tiču kumulativnog uvećanja zarada od najmanje 17 odsto u neto iznosu u odnosu na zarade prije 1. jula 2024. godine. U odnosu na jun procentualno uvećanje iznosi od 17,1 odsto do 18,8 odsto, odnosno u iznosu od 95,34 eura do 158,85 eura u zavisnosti od dužine radnog staža – poručuju iz MPNI.

Kako dodaju, realizujući dogovoreno, Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija i Vlada Crne Gore pokazuju ozbiljnost i odlučnost da kroz poboljšanje statusa zaposlenih u domovima učenika i studenata, ispune preduslove za ostvarivanje ciljeva planiranih u budućem periodu.