Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

OSNOVNI SUD: Ulcinjanu godinu zatvora zbog smrti ronioca

Foto: Pixabay

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Kroma Artan donio je presudu kojom je optuženog A. U (30 godina) iz Ulcinja, oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaj.

A.U. je, vozeći gliser marke ,,safter 500 sport”, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, 10. maja 2023. godine oko 9,30 sati, propelerom i trupom plovila, nanio teške tjelesne povrede roniocu A. S. iz Sutomora, usljed kojih je mladić preminuo.

– Optuženom je stavljeno na teret da je u neposrednoj blizini rta Đerane u Ulcinju, upravljajući plovilom, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio brodski saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo oštećenog S.A. iz Sutomora, iako je bio svjestan da postupa suprotno saobraćajnim propisima i da tako može ugroziti saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo oštećenog, ali je olako držao da do posledice neće doći ili da će je spriječiti, ostvario kontakt sa tijelom oštećenog, kojom prilikom je oštećeni zadobio povrede, usljed kojih je preminuo – saopšteno je iz suda.

Odlučujući o kazni za optuženog, sud je cijenio sve okolnosti iz Krivičnog zakonika Crne Gore (olakšavajuće i otežavajuće okolnosti), pa je na strani optuženog od olakšavajućih okolnosti cijenio njegovu raniju neosuđivanost, kao i doprinos oštećenog, imajući u vidu da oštećeni za vrijeme ronjenja po vodenoj površini nije imao balon namijenjen za obilježavanje pozicije, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

– Sud je, cijeneći navedene okolnosti, kao i stepen krivice, osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, smatrajući da će se tako odmjerenom kaznom u cjelosti postići, u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija iz Krivičnog zakonika Crne Gore i svrha kažnjavanja čiji je cilj sprečavanje počinioca da čini krivična djela i uticanje na njega da ubuduće ne čini krivična djela, uticanje na druge da ne čine krivična djela, izražavanje društvene osude za krivično djelo i obaveze poštovanja zakona, kao i jačanje morala i uticaj na razvijanje društvene odgovornosti Krivičnog zakonika Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Protiv navedene presude stranke imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.