Porto Novi
ART PREPORUKA

MKM: Izložba „Ajkule i raže Jadranskog mora“ podsjetnik na odgovornost u zaštiti dragocjenog prirodnog nasljeđa

Posjetioci izložbe „Ajkule i raže Jadranskog mora“ u Prirodnjačkom muzeju imaće priliku da dožive i razumiju raznolikost flore i faune, spoznaju bogatstvo prirodnog svijeta kroz prizmu morskog ekosistema Crne Gore, ali i da se podsjete na odgovornost svih u zaštiti dragocjenog prirodnog nasljeđa.

To su riječi generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, dr Jelene Jovanović Nikolić, na otvaranju izložbe „Ajkule i raže Jadranskog mora“ koja, kako je rekla, predstavlja plod intenzivnog rada i izražava duboku posvećenost očuvanju i promociji prirodnog nasljeđa Crne Gore, saopšteno je iz PR službe Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

– Važno je istaći multidisciplinarni pristup koji je bio ključan za realizaciju projekta u okviru Dana nauke, a povodom Evropske noći istraživača. Zahvaljujući saradnji sa Univerzitetom Crne Gore – Institutom za biologiju mora u Kotoru, Media Mindom, FIVE grupom iz Podgorice, kao i Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija i Fondom za zaštitu životne sredine, svjedočimo sinergiji nauke, tehnologije i kreativnosti – primijetila je Jovanović Nikolić.

Kroz pažljivo odabrane eksponate, informativne tekstove i inovativne digitalne sadržaje, posjetioci će, kako je objasnila, imati priliku da dožive i razumiju raznolikost flore i faune, da se podsjete na odgovornost svih nas u njenom očuvanju i da spoznaju bogatstvo prirodnog svijeta kroz prizmu morskog ekosistema Crne Gore.

– Prirodnjački muzej Crne Gore, iako još bez stalne adrese, čuvar je prirodnih dragocjenosti ove zemlje. U skromnom prostoru, uspijeva da prenese ljepotu i bogatstvo crnogorskih predjela, čuvajući svaku stijenu, fosil i biće kao dio šire priče o prirodnoj harmoniji. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo novu zgradu u kojoj će posjetioci imati priliku da prodube svoj odnos s prirodom. Ipak, najveća ljepota muzeja leži u pregalačkom duhu svih aktera, energiji i volji da se i u uslovima koji su daleko od idealnih sprovode velike i važne priče, a posebno bih istakla posvećenost sa kojom se sprovode izložbe za djecu – rekla je Jovanović Nikolić.

Podsjetila je da programi poput „Kad priroda priča“, koji svake godine okupljaju hiljade mališana, pružaju priliku da djeca dodirnu, osjete i shvate svijet oko sebe.

– U tim trenucima, muzej ne samo da čuva prošlost, već oblikuje buduće generacije, usađujući u njih ljubav prema prirodi i svijest o njenoj važnosti. I na kraju, u vremenu kada se suočavamo sa izazovima klimatskih promjena i gubitka biodiverziteta, ovakvi projekti podsjećaju nas na to koliko je važno da djelujemo sada i ovdje – rekla je Jovanović Nikolić.