Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

FONDACIJA ,,ČINI DOBRO”: Društvena igra ,,Eko avantura” uči djecu empatiji i timskom radu

U okviru manifestacije Dani nauke i inovacija, u galeriji “Risto Stijovic”, Fondacija ,,Čino dobro” predstavila je podgoričkim predškolcima i osnovcima društvenu igru “Eko avantura”.

Prema riječima direktorice Fondacije ,,Čini dobro” Marije Manje Jovović, ova društvena igra predstavlja najveći poduhvat koji je Fondacija uradila za tri godine.

– Uspjeli smo da spojimo sve što je zabilježeno kao nedostatak obrazovnog sistema. Uvezali smo prirodu i matematiku na jedan interesantan način, kroz STEM zadatke i TIMMS testiranja koja se zahtijevaju od učenika – kazala je Jovović.

Dodaje da je “Eko avantura” sklop onoga što se u modernom svijetu traži od djece, što potvrđuje i učitelj Sava Kovačević.

– Kroz Eko avanturu djeca prolaze kroz razne avanture, dolaze do novih znanja, ali i obnavljaju ono što su naučili do petog razreda – kazao je Kovačević napominjući da ova igrica djecu uči timskom radi, jača samopouzdanje i javni nastup, a što je najvažnije, prema njegovim riječima, djeca se kroz igu uče empatiji.

– Kroz jedno od ostrva djeca imaju mogućnost da pomažu drugima i čine dobro, što po mom mišljenju predatavlja najveću dobit Eko avanture – zaključio je Kovačević.

Kao nagrada, društvena igra “Eko avantura” dodijeljena je osnovnoj školi “Maksim Gorki”. Pored igrice, djeca, roditelji, učiteljice i ostali posjetioci imali su priliku da prate edukativne radionice o 3D modelovanju i reciklaži, ali i učestvuju u kvizu na temu zaštita životne sredine, a sve u cilju jačanja ekološke svijesti i navika.

Jovović je istakla zadovoljstvo što je Fondacija dio manifestacije, koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa partnerima, ali kako kaže, posebnu zahvalnost duguje JU Muzeji i galerije Podgorice, volonterima Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore i 3D Sobe.

Foto: Fondacija ,,Čini dobro”