Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZANIMLJIVOSTI: Najsporiji voz na svijetu

Foto: Glacier Express

Najsporiji ekspresni voz na svijetu nalazi se u Švajcarskoj, vjerovali ili ne.

Švajcarski ,,Glacier Express” je poznat kao najsporiji ekspresni voz na svijetu, jer mu je potrebno više od osam sati da (pro)putuje 290 kilometara kroz švajcarske Alpe.

Povezuje alpska odmarališta Cermat i Sent Moric.

Krećući se prosječnom brzinom od 36 km na sat, opravdava svoju reputaciju „najsporijeg ekspresnog voza na svijetu“, ali ta brzina ima opravdanje.

Vožnja ,,Glacier Expressom” ne znači da stignete od tačke A do tačke B što je brže moguće; to je predivno putovanje kroz srce švajcarskih Alpa koje omogućava putnicima da uživaju u svim prirodnim čudima koje ovaj prelijepi region može da ponudi.

Sam voz ima velike panoramske prozore dizajnirane da pruže nesmetan pogled na pejzaž koji oduzima dah, omogućavajući putnicima da se u potpunosti urone u ljepotu švajcarskih Alpa.

Foto: Glacier Express

Ali, dok je spori tempo ,,Glacier Expressa” vezan za slikovitu ljepotu švajcarskih Alpa, pejzaž ne govori cijelu priču.

Prelijepa planinska ruta koja oduzima dah prolazi kroz neke od najtežih terena na evropskom kontinentu, sa strmim nagibima i oštrim skretanjima i zahtijeva manju brzinu kako bi se osigurala bezbjednost i udobnost putnika.

Tokom osmosatnog putovanja najsporiji ekspresni voz na svijetu prolazi kroz brojne spiralne tunele i preko visokih vijadukta – ukupno 291 most i 91 tunel, a sam voz se ,,penje” do 2.033 metra nadmorske visine.

Ako osam sati sjedenje u vozu zvuči iscrpljujuće, biće vam drago da čujete da je ovaj ekspresni voz izuzetno udoban, sa vagonima prve i druge klase koja nude prostrana, udobna sjedišta.

Ali ako tražite vrhunsko iskustvo, možda ćete željeti da razmotrite skuplju klasu Excellence, gdje putnici dobijaju uslugu sa pet zvjezdica, uključujući obrok od sedam jela zajedno sa probranim vinima.

Izvor: zanimljivostidana.com