Porto Novi
ART PREPORUKA

MSUCG: Zbirka Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito proglašena kulturnim dobrom od nacionalnog značaja

Foto: MSUCG

Rješenjem o dodjeljivanju statusa pokretnog kulturnog dobra od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Zbirka Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito dobila je status pokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, saopšteno je iz PR službe Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito osnovana je 17. decembra 1981. godine odlukom Skupštine Opštine Titograd. Inicijativa za osnivanje ove Galerije datira još iz 1973. godine, a tokom decenije aktivnog rada, Galerija je prikupila 800 umjetničkih djela iz 56 nesvrstanih zemalja i zemalja u razvoju.

Foto: MSUCG

Zbirka Galerije počela je da se formira 1981. godine u saradnji sa članicama Pokreta nesvrstanih, a svečano je otvorena 1. septembra 1984. godine, na rođendan prve sjednice Pokreta. Galerija je bila smještena u Istorijskom kompleksu na Kruševcu, u Dvorcu Petrović, koji je bio adaptiran za njene potrebe. U okviru Galerije uspješno je funkcionisala i umjetnička rezidencija, koja je tokom 1984-1990. godine ugostila brojne umjetnike iz nesvrstanih zemalja.

Iako je Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, nakon decenije uspješnog rada, prestala sa radom 1995. godine, njena zbirka ostala je sačuvana i danas je pod okriljem Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. Osnivanjem Centra savremene umjetnosti Crne Gore 1995. godine, koji je 2023. godine transformisan u Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, zbirka i arhiv Galerije ostaju neprocjenjivo svjedočanstvo bogate kulturne prošlosti.

Foto: MSUCG

– Dodjeljivanje statusa pokretnog kulturnog dobra ovoj zbirci predstavlja značajan korak u očuvanju kulturnog nasljeđa Crne Gore i unapređenju muzejskog poslovanja. Ova odluka potvrđuje značaj zbirke kao kulturnog blaga i obavezuje nas da nastavimo sa njenom zaštitom, promocijom i prezentacijom, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Muzej savremene umjetnosti Crne Gore nastaviće da doprinosi očuvanju i afirmaciji kulturnog nasljeđa, osiguravajući da zbirke poput ove ostanu dostupne budućim generacijama – navodi se u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.