Porto Novi
ART PREPORUKA

X INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA:  Program ,,Filmovi i literatura” na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši

Projekcije filmova ,,Leto kada sam naučila da letim” i ,,Čuvari formule” biće održane 30. septembra i 1. oktobra na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši. Program se organizuje u susret X Internacionalnom sajmu knjiga, Podgorica 2024. – GRAD DIŠE KNJIGAMA, saopšteno je iz PR službe Sekretarijata za kulturu Glavnog grada.

U ponedjeljak, 30. septembra, u 20 sati, biće prikazan film ‘,,Leto kada sam naučila da letim’’, rađen prema istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Andrića. 

,,Leto kada sam naučila da letim” je nježna priča o odrastanju i pomirenju. Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa ekipom i svom prvom poljupcu. Ipak, primorana je da ljetovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce. Bez društva, dometa i interneta, Sofijin život na Hvaru je ,,pa ka o’’, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna romansa, ali velika istraga babinog ljubavnog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane porodične tajne.

Sa novim prijateljstvima, simpatijama i avanturom, Sofija dobija svoje ljetovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.

Uloge tumače: Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević. 

Druge večeri, u istom terminu, biće prikazan film ,,Čuvari formule”, inspirisan romanom „Slučaj Vinča“ kojeg je prije nekoliko godina napisao književnik i doktor Goran Milošinović, u režiji Dragana Bjelogrlića.

,,Čuvari formule” prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu.

Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Uloge: Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić. 

Ulaz je slobodan.