Porto Novi
ART SLAJDER

U PODGORICI OD 2. DO 6. OKTOBRA: Internacionalni sajam knjiga pod motom ,, Grad diše knjigama”

Jubilarni X Internacionalni sajam knjiga biće otvoren  2. oktobra u 17 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici i trajaće do 6. oktobra.
Stoga i moto ,,Grad diše knjigama” kao simbol sušte povezanosti grada sa kulturom čitanja.
– Ta misao izražava ideju da knjige nisu samo izvor znanja, već i da su živi entiteti koji oblikuju, obogaćuju i inspirišu zajednicu. Podgorica posredstvom Sajma postaje otvorena knjiga, mjesto gdje svaka stranica nudi novo iskustvo, gdje kultura čitanja nije samo aktivnost, već način života. ,,Grad diše knjigama” je poziv na otkrivanje, na dijalog i na ljubav prema knjizi, u srcu grada koji živi za kulturu – poruka je s današnje konferencije za novinare na kojoj je predstavljen program Sajma knjiga.
Kako je istaknuto, biće realizovano više od 40 raznovrsnih i kvalitetnih programa, od sadržaja za djecu, promocija, radionica do susreta sa renomiranim autorima.
Ulaz je besplatan za sve posjetioce, a vrata Sajma biće otvorena svakog dana od 11 do 22 sata.
To je saopštila PR Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Jelena Đurđić-Tomović.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović naglasila je da će programski sadržaji biti organizovani na raznim kulturnim tačkama grada, od Kuslevove kuće, Ljetnje scene iznad Ribnice, CNP-a, Kinoteke, Art galerije do Njegoševog parka.
– Upravo taj koncept daje intenciju da sljedeće godine ovaj Sajam preraste u Festival knjige. Novina je i akcija doniranja knjiga. Svaki posjetilac može da donira jednu ili više knjiga i na taj način učestvuje u obogaćivanju književnog fonda, odnosno donacijama Dječjoj bolnici ili Domu za stare u Podgorici – rekla je Tomanović.


Ono što je istakla kao značajno jeste da u Podgoricu 3. oktobra dolazi ugledni pisac Lorenco Marone koji je ove godine objavio knjigu ,,Pennablù”, koja do sada nije prevedena ni na jedan jezik sa prostora bivše Jugoslavije.
Međutim, kako je pojasnila, zahvaljujući Ambasadi Italije u Crnoj Gori i Terezi Albano koja je prevela na crnogorski jezik, naša zemlja biće prva u tome, a Sekretarijat za kulturu Glavnog grada odštampaće hiljadu primjeraka prevoda ovog djela.
Sajam knjiga smatra pozivom na lijepo druženje i da knjiga bude dostupna svima.
Podsjetila je i da će prije samog početka Sajma biti organizovane dvije filmske projekcije, čija su ostvarenja rađena po književnim djelima, ,,Leto kad sam naučila da letim” i ,,Čuvari formule”.

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević kazao je da će imati i pisce iz Poljske, Austrije, Velsa i Engleske.
Objasnio je da su se odlučili za tip autora o kojima se govori, piše, te crnogorskim autorima koji su objavili knjige kod izdavača van Crne Gore.
– Koncepcija je bila da imamo nešto što je u trendu evropske i regionalne književnosti. Tih pet dana biće pravi kulturni atak na Podgoricu. Da vidimo kakve će rezultate dati – rekao je Raičević.
Biće tu i Nađa Petrović (Meduze žive zauvek, dok ih ne uhvate), Aleksandar Gatalica, Snježana Banović, Dragan Markovina koji će promovisati nove knjige, zatim predstavljanje časopisa ,,Poezija”, Bojan Krivokapić, prevod na italijanski jezik djela Čeda Vukovića ,,Tim lavlje srce”, govoriće se o Polu Osteru, imaće i pozorišno čitanje, te diskusiju na temu ,,Balkanska strast: Fudbal i politika u bivšoj Jugoslaviji”
Želja Tomanović i Raičevića je da Podgorica dobije sajamsku dvoranu.
Generalni sponzor Sajma je kompanija Mtel, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.


– Kao kompanija koja je trenutno lider telekomunikacija u Crnoj Gori, imamo posebnu odgovornost i smatramo da je ovo sponzorstvo pokazalo još jednom da smo na pravom putu, a to je put kulture i obrazovanja – rekla je Bojana Maraš u ime kompanije MTEL.
Svjesni su, dodala je, da je ulaganje u obrazovanje najveća investicija.
– Tako da osim što će biti ovo internacionalni sajam knjiga, biće i sajam prijateljstva, kao što kaže moto kompanije ,,M:tel imate prijatelje”. Posebno smo ponosni na činjenicu što će Sajam knjiga biti baš na Trgu nezavisnosti i što će svi građani imati priliku da dođu i da vide. Pozivam sve građane da posjete Sajam knjiga od 2. do 6. oktobra. Tu će biti kompanija m:tel sa mnogobrojnim ponudama za sve građane Crne Gore – rekla je Maraš.
B.R.
Foto: B. Šekularac