Porto Novi
MODA PREPORUKA

GLOBAL FASHION COLLECTIVE U MILANU: Inovativne kolekcije koje su više od puke mode

Prvi krug revija Global Fashion Collectivea u Milanu pružio je zadivljujući prikaz kreativnog i raznovrsnog talenta i predstavljanje izuzetnih kolekcija. Na modnoj pisti viđen je impresivan ansambl stilova, besprekorno stapajući modu sa smjelim printovima i živopisnim nijansama, kao i opuštenim kreacijama u kombinaciji sa uticajem kulture podneblja s kojeg dolaze i dramskim strukturama. Svaka kolekcija je očarala publiku smjelim inovacijama i jedinstvenim gledištem koji ilustruju kako novi talas dizajnera redefiniše standarde u industriji i širi kreativne granice mode, saopšteno je iz PR službe Global Fashion Collectivea.
Kroz mnoge kolekcije je prikazan ne samo revolucionaran dizajn, već je naglasak stavljen na posvećenost korišćenju mode kao moćnog medija, a piste kao platforme za pripovijedanje, od kojih svaka prikazuje jedinstvene perspektive ovih vizionarskih dizajnera. Oni su demonstrirali da je njihova misija da integrišu inventivni pristup, dok otkrivaju dubinu kreativnosti i umjetnički izraz. Novi talenti nastavljaju da oblikuju budućnost mode, ističući značajan pomak u ovoj grani industrije i postavljajući presjedan za budući dizajn sa svrhom.
TESS MANN ATELIER: Smjela kolekcija osvijetlila modnu pistu živopisnim nijansama

Modna kuća Tess Mann Atelier predstavila je prefinjenu kolekciju koja je očarala posjetioce spojem elegancije i savremene umjetnosti. Poznata po kreacijama za vjenčanja, Tess Mann hrabro proširuje repertoar tako što uključuje večernje i svečane odjevne komade. Kolekcija sadrži graciozne tkanine koje su ukrašene karakterističnim arhitektonskim izgledom, pokazujući Mannovu nepokolebljivu posvećenost pedantnoj izradi, kreativnosti i inovacijama. Modna pista je ,,oživjela” nizom ručno rađenih cvjetnih elemenata, svjetlucavih perli, sve to  pojačano živopisnim komadima razigranih boja poput duboke magente, crvene i crne, harmonično stopljenih sa svijetlim tonovima ružičaste, ljubičaste, tirkizne i
žute.
Svaki odjevni predmet odisao je samopouzdanjem i tračkom privlačnosti, stvarajući harmoničan balans između snage i strasti. Zablistala je posvećenost Tess Mann Ateliera prefinjenosti i besprekornom kroju, osnažujući njihove nosioce da prihvate svoje autentično ja sa nepokolebljivim samopouzdanjem. Dok su se modeli kretali pistom, postalo je očigledno da najnovija kolekcija Tess Mann prevazilazi puku modu – to je lirski omaž stilu i ličnom izrazu.
HALJINA-KIMONO IZ MIDORIJEVE KOLEKCIJE: Japanska umjetnost i moderna elegancija

Kimono haljina iz Midorijeve kolekcije sa temom talasa impresionirala je publiku zadivljujućim spojem tradicionalne japanske umjetnost i moderne elegancije. Nakon što je usavršila vještine u krojenju, te diplomirala kao ,,klasični” vokal, ljubav prema muzici utkala je u modni put, stvarajući prelijepe haljine za japanske izvođače. Ovo je prikazano u elegantnom i prefinjenom osjećaju kroz odjevne predmete.
Kolekcija je sadržala izuzetne haljine u potpunosti izrađene od prepravljenog kimona, sa svakim komadom koji odražava njenu posvećenost održivosti. Ona je iskoristila luksuzni svileni kimono i obi kaiševe, te materijale koji su, iako su nekada bili veoma cijenjeni, sada sve više dostupni na polovnom tržištu.
Inspirisana fluidnošću talasa prikazanih na japanskim pejzažnim slikama ukijoe, kolekcija je bogata lepeza printova i delikatne čipke koji oličavaju kretanje i gracioznost vode. Meke tkanine se neprimjetno stapaju sa dodirom živopisnih boja, stvarajući zabavnu jukstapoziciju nježnosti silueta, sa smjelim umjetničkim izrazom. Ovi elementi slave umjetničko nasljeđe Japana, pružajući savremeni obrt pogodan za niz operskih pjevača, drugih muzičara i finalistkinja takmičenja za miss. Njen dizajn prevazilazi tradicionalnu izradu kostima, pretvarajući svaki odjevni predmet u izraz umjetnosti i otpornosti. Dok su modeli klizili niz pistu, bilo je evidentno da ova kolekcija predstavlja više od same mode; to je odavanje počasti ljepoti japanske kulture i proslava dizajnerovog putovanja kroz zvuk i forme, čineći izuzetan položaj na globalnom modnom pejzažu.
KUBO SAN MADE: Održiva kolekcija koja prikazuje ljepotu savremenog pojmanja ženstvenosti

Kubo san je ostavio snažan utisak u Milanu, pokazujući besprekornu mješavinu razigranosti, elegancije i preciznosti u modernoj modi. Poznat po inovativnom pristupu, ovaj japanski brend je prihvatio model bez skladištenja, s komadima napravljenim po narudžbini, pokrenut prije sedam godina putem digitalnih platformi.
Fokusirajući se na onlajn porudžbine preko sajtova za e-trgovinu, dizajner obezbjeđuje posvećenost održivosti izbjegavanjem viška zaliha, odražavajući savjestan pristup modi.
Kolekcija naglašava besprekornu ravnotežu siluete i iskren angažman sa svakim odjevnim predmetom, koji omogućava osjećaj udobnosti bez kompromisa u pogledu stila. Svaki komad je pedantno napravljen da otelotvori eleganciju i ljepotu, pozivajući korisnike da se povežu sa umjetnošću koja stoji iza odjeće. Pista je bila ispunjena mješavinom svijetlih boja i neutralnih, mekih silueta. Kako su modeli predstavljali kolekciju na pisti, postalo je očigledno da je kubo san made posvećen stvaranju prefinjenih odjevnih predmeta koji rezonuju i sa estetskom prefinjenošću i promišljenim dizajnom. Ova prezentacija ne samo da ističe posvećenost brenda kvalitetu, već postavlja novi standard za održivu modu, ostavljajući značajan utisak na reviji.
LENIFRO X FAB MORVAN: Održiva kolekcija oštrih silueta i živopisne palete boja

Kolekcija Lenifro x Fab Morvan ,,Milli Vanilli Homage” ostavila je upečatljiv utisak na GFC x Milan, očaravši publiku smjelom proslavom boja i inkluzivnosti. Ova živahna kolekcija je odavanje počasti raznolikosti, sa eklektičnim printovima i dinamičnim siluetama koje odražavaju razigrani retro duh.
Svaki komad je pričao priču, preplićući ekspresivan dizajn sa posvećenošću održivosti.
Odjevni predmeti su napravljeni od recikliranog poliestera koji se dobija iz plastičnih boca.
Najnovija ponuda brenda ističe se po inovativnoj upotrebi volumena i teksture, pozivajući korisnike da prihvate individualnost i samoizražavanje. Kolekcija je bila upečatljiva po smjeloj upotrebi boja, strukture i asimetrije. Dok su modeli krasili pistu, ,,Milli Vanilli Homageom” ne samo da je prikazao umjetnost savremene mode, već i značaj stvaranja inkluzivne odjeće.
Ova prezentacija označava ,,živo” poglavlje u evoluciji Lenifroa, ističući posvećenost smjelom dizajnu i smislenim narativima u modnoj industriji.
U saradnji sa jedinim preživjelim članom grupe ,,Milli Vanilli” Fabom Morvanom, Lenifroova kolekcija je pokazala pravu fuziju kreativnosti i nasljeđa.
Revija je zatvorena iznenadnim pojavljivanjem Faba Morvana, koji je uživo otpjevao hit benda Milli Vanilli ,,Girl You Know It's True”, ostavljajući publiku u zanosu.
Drugi krug revija Global Fashion Collectivea u Milanu bio je izuzetna proslava uspona dizajnera iz cijelog svijeta sa uticajima iz Perua, Koreje, sa Kariba i još mnogo toga. Njihov dolazak na svjetsku scenu ostavio je utisak, jer su predstavili očaravajuće kolekcije. Pokazali su prefinjenu mješavinu estetike koja je lako prelazila od uglađenog minimalizma do raskošnih printova i bogatih boja, uz istovremeno prozračne siluete i smjele arhitektonske forme. Svaka kolekcija je oduševila publiku, nudeći odvažne inovacije i svježu perspektivu koje su naglasile kako današnji priznati dizajneri ne samo da redefinišu standarde u industriji, već pomjeraju granice kreativnosti u okviru modne oblasti.
Brojnim kolekcijama prikazivan je inovativan dizajn i naglašena duboka posvećenost korišćenju mode kao oruđa za smisleno izražavanje izvan puke estetike. Pista je postala dinamična proslava koja prikazuje različita gledišta vizionarskih dizajnera. Svaka prezentacija je ilustrovala njihovu posvećenost spajanju kreativnih metoda sa bogatom dubinom umjetničkog izraza. Ovi
talenti u usponu aktivno preoblikuju modni pejzaž, signalizirajući značajnu transformaciju unutar industrije i uspostavljanje novog standarda za namjenski dizajn.
KOLEKCIJA NOE BERNACELLIJA: Spoj prefinjenosti sa izrazitim komadima i smjelim bojama

Kolekcija Noe Bernacellija hrabro je ušla u Milano, očaravši publiku majstorskim spojem umjetnosti i visoke mode. Bernacelli, koji je od malih nogu gajio strast prema umjetnosti kroz slikarstvo, skulpturu i fotografiju, usavršio je zanat u Milanu.
To je označilo značajnu prekretnicu i trenutak punog kruga na njegovom putu dizajnera.
Kolekcija je svjedočanstvo Bernacellijeve nepokolebljive posvećenosti i umjetničke vizije. Njegova etiketa je postala sinonim za izvrsnost visoke mode u Peruu, slavljena zbog složenosti majstorstva i inovativnog dizajna. Brend je lijepo uklopio svijetle sa dubokim bojama, čipku i do savršenstva dopunio svaki izgled čizmama do koljena, maramama i kapama. Dizajn je zračio uglađenošću, smjelim stilom i elegancijom, uhvatiti suštinu savremene mode uz odavanje počasti Bernacellijevoj bogatoj umjetničkoj pozadini. Ova prezentacija na pisti ne samo da je istakla njegov izuzetan talenat, već i poziciju ključnog igrača u globalnom modnom narativu.
TRIPLEROOT X YUN SONGA: Uglađena ženstvenost sa hrabrom i živopisnom suštinom savremenog bića

TRIPLEROOT je imao zadivljujući debi u Milanu, očaravši publiku harmoničnom mješavinom klasične elegancije i smjele savremene umjetnosti. Ovaj savremeni brend ženske odjeće, porijeklom iz Koreje, poznat po nemilosrdnoj potrazi za savršenim krojem, senzualnim dizajnom i kvalitetom tkanine, predstavio je kolekciju za proljeće-ljeto 2025, privlačeći globalnu pažnju. Dizajner Lee Ji-sun kazao je kako je ova kolekcija interpretacija esencije klasičnog plemstva u modernom kontekstu i pod nazivom ,,Savremeni romantični klasik”, sa ciljem da izrazi nježnu i uzdržanu ljepotu koja je svojstvena TRIPLEROOT-u.
Modna pista je predstavljala upečatljivu saradnju sa renomiranim umjetnikom Yunom SongAom, koji je ,,oživio” kolekciju kroz slikanje na odjeći modela uživo, pretvarajući reviju u impresivno iskustvo. Ovo umjetničko partnerstvo omogućilo je duzajneru da otelotvori jedinstven spoj nepravilnih elemenata koji odišu smirenošću, bez monotonije, unoseći radost i život u odjevne predmete. Kolekcija je vješto ukombinovala minimalističku prefinjenost sa smjelim, apstraktnim printovima, nudeći novu perspektivu za modernog pojedinca. Svaki komad prevazilazi puku odjeću, služeći kao izjava o umjetnosti i osnaživanju, koja odražava TRIPLEROOT-ovu posvećenost inovativnom dizajnu i proslavi individualnosti. Ovaj prikaz je označio značajan vrhunac u modnom pejzažu, čvrsto uspostavljajući TRIPLEROOT-a kao moćnu snagu u industriji.
SAGABOI: Živahan karipski stil; spoj nasljeđa i modernosti

SAGABOI je imao uzbudljiv debi na GFC x Milan, zadivivši publiku živahnim omažom karipskoj kulturi i stilu. Kao kreativni direktor brenda i istaknuta ličnost u modi i kulturi, Cooperova filozofija „Budite vrsta energije koju kada uđete u prostoriju, volite i koja donosi radost”, sija kroz svaki aspekt ove kolekcije. Prvobitno osnovan kao časopis u 2015, Sagaboi je evoluirao u moćan brend muške odjeće, duboko ukorijenjen na Karibima, subkulturu poznatu kao „saga dječak“, koja se pojavila tridesetih kao smjela izjava o muškom buntu kroz modu.

Kolekcija oličava karipsku lakoću i bogatstvo, spajajući odjeću za ljetovalište sa uličnim komadima.
Svijetle, živahne boje, dinamične šare i raznovrsni tekstil odražavaju duh ostrva, dajući svakom komadu osjećaj radosti i energije. Cooper inspiraciju crpi iz bogatih tapiserija njegove kulture, istorije, ljudi i globalnih uticaja, stvarajući odjeću koja poštuje živo nasljeđe sa ponosom. Predstavljanje na pisti nije prikazalo samo odjeću, već i proslavu identiteta i nasljeđa, uspostavljajući Sagaboija kao prepoznatljiv glas u modnom pejzažu. Ovo
kolekcija je živopisan izraz sebe, dizajnirana da osnaži nosioca i ostavi trajan uticaj, jačajući Cooperovu viziju širenja ljubavi i radosti kroz modu.
B.R.
Foto: Global Fashion Collective