Porto Novi
ART PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 66 godina rođen Milan Mladenović

Danas je 66 godina od rođenja frontmena grupe EKV Milana Mladenovića. Legendarni muzičar, umjetnik i pjesnik je rođen 21. septembra 1958. u Zagrebu.

Preminuo je 1994. godine, za života Mladenović je napisao i otpjevao mnogo pjesama, koje se i danas slušaju i izvode.

Citati Milana Mladenovića
– Ovdje je razlog zbog koga se bavim muzikom – ova zemlja, ovi ljudi. To su lijepi, pametni, interesantni, drugačiji ljudi. Postoje ovdje i oni drugi – glupi i ružni, pa to stvara jedan emotivni naboj koji te hrani i tjera dalje da nešto uradiš, nešto promijeniš zbog onih koji su dobri. Bez obzira na sve, ovo je zemlja u kojoj bi svima moglo da nam bude dobro, samo kada bi se dobro organizovali. Neću zato nikud otići, ali ću sigurno putovati kako bih upoznao i nešto što je drugačije.
– Ljudi se obično plaše da oslobode energiju, zato što na taj način otkrivaju znatan dio sebe i svoje ličnosti: time znači, pokazujemo sva svoja unutrašnja doživljavanja i preživljavanja. S druge strane, mnogi ne vole da vide taj energetski naboj jer ih to zastrašuje. Nema razloga potiskivati ono što je u nama!
– Nikad ne znam u kom ću smjeru krenuti. Dozvoljavam da me emocije ,,povuku” za sobom i da me prosto ,,uguraju” u neke stvari o kojima ranije nisam razmišljao.
– Danas, mladom čovjeku nije dozvoljeno da radi, jer nema slobodnih radnih mjesta, zapravo sva ta potencijalna mjesta su popunjena nekim dosadnim, starim, olinjalim tipovima, koji ništa ne preduzimaju da se izvučemo iz blata u koje smo se zaglibili. To opet znači da je mladima – željnim znanja i progresa – sve uskraćeno. A najviše životne radosti! Kako neki mladić može sebi da obezbijedi penziju, kad nema posla do trideset i neke godine? U ovom trenutku, mi mladi nemamo budućnosti.
– Stojimo na rubu neke razjapljene provalije. A, iznad nas, razbuktala se vulkanska lava, koja počinje da curi, rasteže se po nama – narodu. Šta bi mi sad mogli da uradimo? Ne znam ni sam. Čini mi se da smo potpuno ,,stisnuti”, ne možemo ni korak nazad, ali ni korak naprijed! Možda bi nam pomogla promjena političkih i ekonomskih uslova, ili pak državni udar? Možda, kažem…
– Prilagodljivost životu može da bude pozitivna osobina, ali, po meni, to je isto tako i danak životu! Ukoliko se prilagođavaš nečemu, što ne želiš, onda suzbijaš svoju ličnost. U tom smislu, ta prilagodljivost postaje prije svega – morbidna i negativna. Šta na kraju biva: od mladog i perspektivnog čovjeka, stvara se krajnje beskoristan tip!
– Borite se za svoju ličnu slobodu i demokratiju; ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo ,,opravdane” norme uguše i opterete. Borite se za svoj život!

Mn.M.