Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POPULARNOST POLOVNIH AUTA: Kompletna dokumentacija suzbija manipulacije

 
IlustracijaIlustracija (Foto: Pixabay)

S prosječnom cijenom novog automobila koja je dostigla rekordnih 48.000 dolara, polovni automobili su popularniji nego što su bili godinama. Consumer Reports nedavno je najavio proširenje onlajn ocjena i preporuka vozila, uključujući polovne kamione, limuzine i SUV. 

Nedavna anketa otkrila je da je 40% Amerikanaca, koji su prošle godine tražili automobil, razmatralo isključivo polovna vozila. Ispitanika koji su izjavili da su bili otvoreni za obje opcije, bilo je 24%.

Analiza magazina obuhvatila je 26 automobilskih brendova. Odluke su donijete na osnovu prijavljene pouzdanosti modela starih između pet i 10 godina. Prvih 10 najpouzdanijih brendova polovnih automobila su: Leksus, Tojota, Mazda, Akura, Honda, Bjuik, BMW, Subaru, Nisan, Mercedes Benc.

Pred izazovom rebrendiranja
Kupci Leksusa, Tojote i Mazde su konzervativni kada je u pitanju redizajn. Vozači Leksusa, Tojote i Mazde prijavljuju manje problema sa vozilima, ali jedna stvar koja im se posebno dopada kod ovih marki je to što redizajn ne kvari prethodne verzije – svaka godina donosi sitne izmjene, a ne drastične promjene u dizajnu.

Aleks Knizek, pomoćnik direktora za razvoj testova automobila u Consumer Reports-u, izjavio je da su navedeni automobili, odnosno brendovi pružili najbolju pouzdanost. Takođe je istakao da to što se neki brend nalazi na listi ne znači da su svi njihovi modeli jednako pouzdani.

„Ševrolet je dobar primjer“, rekao je Knizek. Ševrolet se obično nalazi negdje u sredini svake liste, ali „ako pogledate pojedinačne modele, nešto poput Ševrolet Ekinoksa iz 2018. ili 2019. zapravo ima natprosječnu pouzdanost. Dakle, to je kao dijamant u grubom stanju, da tako kažemo“.

Najbolji polovni automobili
Consumer Reports je takođe objavio listu na kojoj se nalaze najbolji polovni automobili u specifičnim kategorijama i cjenovnim rangovima.

Najbolja mala limuzina ispod 10.000 dolara: Ševrolet Kruz iz 2017.

Najbolja mala limuzina ispod 15.000 dolara: Hjundai Elantra iz 2019.

Najbolji mali SUV ispod 20.000 dolara: Kia Sportidž iz 2021.

Tojota je ostvarila veliki uspjeh, jer su tri njena vozila ušla u top izbor polovnih automobila i to sljedeći modeli:

Hibridni SUV ispod 20.000 dolara: Tojota RAV4 hibrid iz 2018.

Hibridna mala limuzina ispod 20.000 dolara: Tojota Korola hibrid iz 2021.

Pikap kamionet ispod 20.000 dolara: Tojota Takoma iz 2015.

Istražite prije nego što kupite
Polovni automobili nose sa sobom brojne rizike i nagrade kada je riječ o kupovini, a potrošači bi trebalo da znaju da je potrebno drugačije znanje nego kada kupujete nov automobil. Trebalo bi da pokušate da dobijete što kompletniju dokumentaciju o popravkama i održavanju vozila, ako je to moguće, i nije nerazumno da to tražite.

Najvažnije je da znate da je prethodni vlasnik vodio računa o vozilu, redovno održavao motor, karoseriju i unutrašnjost, i da to može potkrepiti dokumentacijom, kao i vašim vizuelnim pregledom, te pregledom mehaničara kojeg angažujete da pregleda motor. 

Takođe, trebalo bi da istražite kolika je trenutna cijena vašeg potencijalnog modela tamo gdje živite.

Iznad svega, Consumer Reports preporučuje da pribavite CARFAX izvještaj za svako vozilo prije kupovine, kako biste provjerili da li je redovno održavano. Takav izvještaj će vas takođe upozoriti na sumnjive taktike poput manipulacije brojača kilometara ili oštećenja usljed požara, poplava ili nesreća.

Izvor: Portal RTCG/FORBES