Porto Novi
ART PREPORUKA

OTVORENO 9. IZDANJE DŽADA FILM FESTA: Pontonovo srce premijerno prikazano u Podgorici

Deveto izdanje Džada Film Festa, Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma, svečano je otvoreno sinoć u ulici Svetozara Markovića prikazivanjem debitanskog ostvarenja „Pontonovo srce“, reditelja Senada Šahmanovića, što je ujedno bila i podgorička premijera filma.

Posjetiocima devetog izdanja Džade obratila se Nina Lončar ispred Link Creative Studija, organizatora festivala.

Mnogobrojnu publiku i predstavnike medija je potom pozdravila Lorons Levadel Klos, direktorica Francuskog instituta u Podgorci. Ona je poručila da su Ambasada i Institut Francuske počastvovani kontinuiranom podrškom ovom festivalu i istakla da su ostvarene snažne veze u posljednje vrijeme, te podsjetila na sporazum o saradnji koji su u Kanu potpisali Filmski centar Crne Gore i Francuski nacionalni centar za kinematografiju.

Ispred Ministarstva za kulturu i medije o značaju i posebnosti festivala govorio je Ognjen Damjanović.

– Prepoznatljivi identitet Džada Film Festa koji je pratila neizostavna predanost organizatora, imao je tokom prethodnih godina bogat i referentan program. Od posebne važnosti je činjenica da će ove godine publika pogledati niz najnovnijih ostvarenja u oblasti crnogorske kinematografije, što govori o napretku i kreativnoj snazi Crne Gore u ovoj oblasti – rekao je Damjanović.

Deveti Džada film fest zvanično je proglasio otvorenim njemački producent i predsjednik žirija Christoph Thoke.

Nakon ceremonije otvaranja festivala publika je uživala u podgoričkoj premijeri filma ,,Pontonovo srce” Senada Šahmanovića, koji se sa dijelom filmske ekipe naklonio publici.

Zabava je nastavljena nastupom benda Milky Wave.

 

Festival traje do 15. septembra, a detaljan raspored filmova i pratećih programa, kao i lokacija, dostupan je na društvenim mrežama Džada Film Festa, jer je organizator, zbog nestabilnih vremenskih prilika, primoran mijenjati lokacije na dnevnom nivou i prilagođavati program sa okolnostima. Kao i do sada, svi programi su besplatni.

Ispred biblioteke ,,Radosav Ljumović” sa početkom u 19.30 prikazaće se večeras takmičarski film ,,OKARINA” kosovskog reditelja Albana Zogjanija, a od 21 h prikazuje se film ,,Supermarket”, Nemanje Bećanovića.

U Bloku 5 od 19.30 na program je debitantski film Gojka Berkuljana ,,Za našu djecu” , a potom i francuski mega hit ,,Nepoželjni”, koji potpisuje Ladj Ly.