Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

JOVOVIĆ O SOLANI: Činimo sve da spriječimo ekološku katastrofu

solana ulcinj

mne.ul-info.com

-Tačno je da pumpa za ispumpavanje slatke vode nije funkciji. Radimo ubrzano da i taj problem riješimo. Postoji ponuda za sanaciju elektro-dijela, za što su potrebna finansijska sredstva. Činimo sve što možemo da stvari dovedemo u red – kazao je Pobjedi stečajni upravnik Solane „Bajo Sekulić“ Ognjen Jovović.

Pobjeda je u četvrtak objavila izjavu bivšeg radnika solane Marka Miranovića da Ulcinju prijeti ekološka katastrofa ukoliko se iz bazena solane ne ispumpa voda koja u njima stoji dvije godine. Jovović kaže kako u kompaniji čine sve da to spriječe.

– Nije nepoznato da je bazenima solane bilo neophodno hitno upumpavanje slane vode. Taj problem je riješen. Činimo sve da voda stigne do svih bazena. Voda se upumpava, vraćaju se ptice, ima hrane. To je bio prioritet, kako bi se izbjegla ekološka katastrofa, i u tome smo uspjeli – rekao je Jovović.

On ističe kako će ubrzo i problem ispumpavanja vode biti riješen. To je neophodno, kako je rekao, i zbog kanala Port Milena.

– Ta voda se mora osvježiti. Port Milena je bez vode sa solane septička jama i ona je ekološka bomba Ulcinja – rekao je Jovović.

Komentarišući navode Miranovića da će bazeni, ukoliko se voda ne ispumpa, postati „mrtvo more“, on kaže da taj izraz nije prikladan. Marko Miranović rekao je i da na pumpama treba da rade osobe koje su za taj posao obučene i da ih treba uposliti još. Prvi čovjek Solane, međutim, kaže da je racionalan u odnosu na trenutnu situaciju.

– Uposlili smo dva vodara, četvoro njih radi na pumpi u Đeranama, angažovan je i jedan električar. Kada se popravi pumpa za ispumpavanje vode, uposlićemo još četvoro ljudi. A ako neko smatra da je potreban još jedan radnik, zbog manipulacije vodama, zaista smo spremni za razgovor. Apsolutno smo raspoloženi za sve sugestije, da se usaglasimo, dogovorimo i preduzmemo sve neophodne mjere, da ne dođe do štetnih posljedica – rekao je Jovović.

Prema njegovim riječima, na pomolu je idealno rješenje. On smatra da bi Solana pod ingerencijom Nacionalnih parkova Crne Gore išla naprijed.

– To je renomirana firma, koja ima sve neophodne reference, kadar, znanje, iskustvo. To je preduzeće koje ima snage da se uhvati ukoštac sa svim problemima na ovom prostoru. Stvari polako dolaze na svoje mjesto i nećemo dozvoliti da odemo korak unazad – rekao je Jovović.