Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

,,NAŠA ZEMLJA. NAŠA BUDUĆNOST”: Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine

Foto: UN

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se danas, 5. juna, pod motom ,,Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo #GenerationRestoration”

Cilj je podizanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine i podsticanje na akciju za zaštitu prirode.

Država domaćin ove godine je Saudijska Arabija, a tema obnova zemljišta, dezertifikacija i otpornost na sušu. 

Kako bi se stavio fokus na ove probleme, u svijetu su danas organizovani mnogi događaji. U Beču su to izložba i debate između učenika lokalnih škola i naučnika, dok su u Sijetlu, Hjustonu i Briselu otkriveni ogromni murali koji ukazuju na važnost obnove ekosistema.

This slideshow requires JavaScript.

U Američkom istorijskom muzeju generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš govoriće o stanju klime i što državnici i kompanije mogu da urade, posebno iz G7 i G20, u narednih 18 mjeseci kako bi ljudski rod imao bolje uslove za život. Podijeliće podatke Svjetske meteorološke organizacije i Kopernikusa. U Rijadu će biti organizovane predstave, interakcija, kao i događaji fokusirani na rehabilitaciju i restauraciju zemljišta, dezertifikaciju, zaštitu prirodnih staništa i smanjenje emisije ugljenika. 
Više informacija možete naći ovdje
Ovaj dan, pod vođstvom Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu životne sredine (UNEP), obilježava se 5. juna od 1973. godine.

B.R.