Porto Novi
BILI SMO SLAJDER

COK: Mladi sportisti iz Podgorice slušali o olimpijskim vrijednostima

COK-ov ,,Olimpijski karavan”, uz podršku Glavnog grada, stigao je danas u Podgoricu.
U parku u Tološima okupio je bivše, sadašnje i buduće reprezentativce. Djeca i tinejdžeri iz košarkaških, rukometnih, odbojkaških i fudbalskih klubova bila su vrlo aktivna u pokazivanju znanja o Olimpijskim igrama i za to na kraju dobila i lijepe poklone. 
Olimpijci su klincima prenijeli sportske i olimpijske vrijednosti koje su ujedno bile i ono najljepše kod jednog čovjeka što treba da ga gaji kao individua i timski, u društvu i za društvo.
Sa svih strana bine posjetioce su dočekivale djevojke s osmijesima i poklonima, od kačketa, majica, bojanki, svesaka, olovaka i najljepnica sa znakom ,,Montenegro”.
Moderator programa bio je sportski novinar Vlado Perović. On je, uz podsjećanje da su bili već na Cetinju, u Baru i Herceg Novom, djeci govorio o maskotama Branku i Zori, o samim Olimpijskim igrama koje će ove godine, od 26. jula do 11. avgusta biti održane u Parizu i mnogim drugim zanimljivostima.
Generalni sekretar Crnogorskog olimpijskog komiteta Igor Vušurović pričao je o značaju olimpijskog mota, fer-pleja, te samim Olimpijskim igrama i Parizu.


Kazao je i to da će na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu biti pravi spektakl, jer će sve reprezentacije u brodovima proći rijekom Senom. 
Djeca su pokazala svoje znanje o Parizu, reklavši da je tamo Ajfelov toranj, Diznilend, Mbape, da je poznat još po siru i hljebu, misleći na čuveni francuski baget i bri. 
Za kraj, Vušurović je istakao je da se u sportu sve zaslužuje.
– Trening, vaspitanje, fer-plej, edukacija, učenje i taj dio koji ti imaš kao jedan moraš da integrišeš u vaš tim ovdje. Budite tim, budite dobri, navijajte za reprezentaciju Crne Gore i naše sportiste u Parizu, a mi ćemo se i dalje družiti – poručio je djeci Vušurović. 
Sportska direktorka Crnogorskog olimpijskog komiteta Katarina Bulatović pričala je sa djecom o prijateljstvu kao jednoj od olimpijskih vrijednosti.
Bila je oduševljena dječakom koji se nadovezao na njeno pitanje: Šta radimo kad se nadmetanje završi? On je rekao: ,,Družite se!”Pokazao je tako da je svjestan da kada se meč završi svi igrači se druže, te da je suparništvo samo dok se bore za pobjedu na terenu. 
– Bitno je da se poštujemo, cijenimo, da poštujemo kad neko dođe iz neke druge zemlje, pa je to druga kultura, drugi jezik – potvrdila je Bulatović, a mališani povikali ,,fer-plej”.
Džudistkinja Jovana Peković kazala je kako je džudo težak sport. Ljubav prema njemu usadila joj je majka, koja je i sama bila uspješna džudistkinja
– Kad izađu na tatami, moraju da znaju da je težak protivnik preko puta njih. Takođe, tu nema niko da vas pokrije, ako imate loš dan nego morate da izađete i da se borite sa tim sa čim raspolažete, a da bi učestvovali na Olimpijskim igrama, morate da budete najbolji među najboljima. To je definitivno – rekla je Peković. 
Košarkaš Igor Drobnjak istakao je kako je počeo košarku da trenira s pet godina. 
– Sad imam 24. Nije isto trenirati od pete do desete godine i od 24. do 30. Prvo je samo igra, pa zabava, a možda ponekad postane i posao – kazao je Drobnjak.
Momenti koji ostaju za pamćenje su svakako ,,trojka” u zadnjoj sekundi kojim se Crna Gora plasirala u osminu finala Evropskog prvenstva u Gruziji. Bio je to, kaže on, šok i trebalo mu je nekoliko sati da postane svjestan što je taj njegov koš u tom trenutku značio za reprezentaciju. Bilo je to i ostvarenje sna, da postigne pogodak u zadnjoj sekundi.
Govorio je Drobnjak i o onim manje lijepim stvarima, povredama.
– Kao i svi, mislimo u tom trenutku da je to kraj, da će to da nas unazadi, ali to nije tako. Što je najbitnije u cijelom tom procesu oporavka jeste da nijednog momenta ne pokleknete i da vjerujete u sebe – rekao je Drobnjak.  
U ovom sunčanom danu kroz zabavu i kviz otišli su svi kući puni dobre energije i znanja.
,,Olimpijski karavan” svoje putovanje završava u Kolašinu u petak. 
B.R.