Porto Novi
DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

ŽARKO RADULOVIĆ: Četiri gosta troše kao nekad jedan

zarko radulovicPrema podacima Nacionalne turističke organizacije u Crnoj Gori  juče je odmaralo 142.514 turista, što je za 19 odsto više nego prošle godine.

Procjene na početku sezone premašile su očekivanja, a kako najavljuje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović za avgust se očekuje više gostiju zbog novonastale situacije u Grčkoj.

– Podizanjem PDV-a sa 13 na 23 odsto Grčka postaje skupa destinacija i to će region da osjeti i da se u znatno većem broju okrene prema Crnoj Gori i Hrvatskoj. Apelovao bih na sve da budemo skromni i umjereni i da ove godine radimo za sve iduće – rekao je Radulović za Pobjedu.

On je procijenio da će finansijski rezultat biti neznatno bolji nego prošle godine.

– Ovogodišnja struktura gostiju je takva da manje troše nego prošlih godina. Sada tri ili četiri gosta troše kao jedan prije par godina – kazao je Radulović.

On smatra da se moramo priviknuti na to da više radimo nego što smo radili za iste pare.

Kako pokazuju podaci Nacionalne turističke organizacije u hotelima je juče bilo 29 hiljada turista, u kampovima 1,8 hiljada, u odmaralištima 1,6 hiljada, dok je u privatnom smještaju registrovano 111.024 gostiju.

Podaci govore da je većina gostiju stranih i da je svega 5,8 hiljada domaćih. Najviše gostiju, 53,5 hiljada odmara u Budvi, 31 hiljada u Herceg Niovom, 25,9 hiljada u Ulcinju, 16 hiljada u Baru, pet hiljada u Tivtu, a 7,7 hiljada u Kotoru. Na sjeveru je trenutno najviše turista na Žabljaku 876, a u Kolašinu 289.

Statistički podaci govore da u Podgorici trenutno ima 525, a na Cetinju 265 gostiju.

Izvor: Pobjeda