Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

DAN DRŽAVNOSTI: Trinaesti jul obavezuje na poštovanje i posvećenost Crnoj Gori

filip– Trinaestojulski ustanak bio je snažan odgovor fašizmu, ali i Petrovdanskoj skupštini koja je pod njegovim okriljem željela da stvori kvislinšku državu, kao i Podgoričkoj skupštini koja je Crnoj Gori oduzela vjekovima stvaranu državu. Antifašistički ustanak i njegova pobjeda su postavili osnovu nezavisne Crne Gore, na vrijednostima države koja je na Berlinskom kongresu 1878. godine postala međunarodno priznata, istakao je predsjednik Filip Vujanović.

On je večeras na Cetinju priredio prijem povodom Dana državnosti. Obraćajući se zvanicama, on je istakao da je veličanstveni 13. jul sjedinio dva datuma – “onaj iz 1878, kada je Crna Gora postala međunarodno priznata država, i iz 1941. godine, kada je opštenarodnim antifašističkim ustankom postala grandiozni primjer slobodarstva na koji ćemo zauvijek biti ponosni”.

– Veličina 13. jula nas obavezuje na trajno poštovanje, ali i na posvećenost, na njegovim temeljima, razvoju Crne Gore. To dugujemo velikanima četiri crnogorske dinastije i svima onima koji su kroz brojna iskušenja – u gotovo milenijumu borbe za slobodu i državu – utkali sebe u najplemenitija ostvarenja. Konačno, to dugujemo i budućim generacijama kojima stvaramo uslove da u miru, skladu i prosperitetu stvaraju društvo istinskih vrijednosti. Dakle, na nama je posebna obeveza i odgovornost da afirmišemo i razvijamo Crnu Goru, kao trajnu i prosperitetnu zajednicu svih njenih građana – naveo je Vujanović.

(Izvor: Portal Analitika foto:rtcg)