Porto Novi
ENGLISH SLAJDER

DEJAN CUKIĆ: I muzika se danas svodi na zabavu

Beerfest
Beogradski muzičar, kolumnista, novinar i prevodilac Dejan Cukić nastupiće u petak sa sastavom ,,Spori ritam bend” na terasi KIC-a ,,Budo Tomović” u Podgorici.
Za MNE magazin pred nastup  kazao je da će se sigurno na repertoaru naći pjesma ,,Prava ljubav”, da smatra da je pametan potez da se Bojanu Periću dodijeli uloga voditelja, a njemu scenariste u muzičkoj emisiji ,,Tri boje zvuka” i da je muzika u njegovo vrijeme imala važno mjesto u duhovnom životu mladih.
Prvi put nastupate na krovu zgrade. Kažete da Vas je to podsjetilo na ,,Bitlse“. Da li to znači da će svi koji dođu u tu čast možda čuti i legendarnu ,,Don't let me down“? Hoćete li pjevati ,,Pravu ljubav“ za koju ste spot snimili na ,,visini“?

– Sigurno ćemo odsvirati ,,Pravu ljubav”. A i to sa ,,Bitlsima” nije loša ideja.

Uoči Vašeg nastupa u KIC-u će biti promovisana knjiga „Crnogorska pop-rock muzika 1954 – 1991” autora Željka Milovića. Koliko ste Vi upoznati sa crnogorskom muzičkom scenom, osim rada sa Slobodanom Kovačevićem na albumu ,,Omnia vincit amor“?

– Volio bih da sam više upoznat, ali sve se uglavnom svodi na neka divna prijateljstva sa crnogorskim muzičarima gdje spada i saradnja sa Slobom Kovačevićem. Poznajem dobro Željka, bio sam mu recenzent jednog ranijeg izdanja i siguran sam da ću puno toga naučiti iz njegove nove knjige.

Ako napravimo paralelu između emisije ,,Veče sa Džulsom Holandom“ i ,,Tri boje zvuka“, kakav je Vaš stav o tome da muzičari rade i vode muzičke emisije? Koliko Vama znači rad na emisiji ,,Tri boje zvuka“?

– Mislim da je Džuls pronašao jako dobru formulu i mi nismo ,,izmišljali toplu vodu” slijedeći taj koncept. Podjela uloga između mene i Bokija Perića je jako pametan potez. On je mnogo mlađi i ljepši od mene, pa je bolje da ja pišem scenario, a da on vodi emisiju.
DEJAN CUKIC (5)
Kakva je danas muzika kod nas i u svijetu u odnosu na vrijeme kada ste počinjali?

– Kada sam ja počinjao, muzika je imala jako važno mjesto u duhovnom životu mladih ljudi. Danas se sve ponovo svelo na zabavu i nekako je gurnuto u stranu. Mislim da je to šteta jer mnogi angažovani mladi umjetnici ne dobijaju priliku kakvu su nekada imali slični autori.

Kako napreduje rad na prevođenju autobiografije Bilija Ajdola i šta Vas je najviše iznenadilo u pogledu njegovog života, karijere, ličnosti?

– Odavno sam završio rad na tom prevodu i knjigu treba uskoro očekivati u prodaji. Ništa me specijalno nije iznenadilo… možda to koliko je volio ,,Bitlse”.

Bojana Radonjić

Foto: Aleksandar Zec