Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZDRAVLJE: Odobren nehormonski lijek protiv valunga u menopauzi

Ilustracija

SAD su odobrile prvi nehormonski lijek za menopauzu, koji je proizvela Astellas Pharma. Stručnjaci su rekli da bi tretman mogao biti revolucionaran za stotine hiljada žena za koje hormonski nadomjesni lijekovi (HNL) nisu prikladni.
Lijek, fezolinetant, odobren je u SAD-u 12. maja i mogao bi biti odobren za upotrebu u Velikoj Britaniji do kraja godine.
– Ovo će biti potpuno uspješan lijek – rekao je prof. Valdžit Dilo, endokrinolog s Imperial koledža u Londonu koji je 2017. vodio pionirsko ispitivanje koje je otvorilo put razvoju lijeka.
Objasnio je da je to ,,poput prekidača”.
– U roku od dan ili dva valunzi nestaju. Nevjerovatno je koliko ti lijekovi djeluju. To će u potpunosti promijeniti sve za mnoge žene – rekao je Dilo, piše The Guardian.
Lijek, koji procjenjuje Evropska agencija za lijekove (EMA), djeluje tako da blokira moždani protein neurokinin-3 koji ima jedinstvenu ulogu u regulaciji tjelesne temperature kod žena u menopauzi. Veliko kliničko ispitivanje fezolinetanta objavljeno u martu pokazalo je da je, nakon 12 nedjelja korišćenja, smanjio učestalost navala vrućine za oko 60 odsto kod žena s umjerenim ili teškim simptomima, u poređenju sa smanjenjem od 45 procenata kod onih koje su primale placebo. Žene su, takođe, rekle da je lijek smanjio ozbiljnost talasa vrućine i poboljšao kvalitet njihovog sna.
– Ono što je zaista nevjerovatno kod ovih lijekova je koliko brzo djeluju i koliki učinak imaju. Obično je potrebno nekoliko sedmica da estrogen postigne učinak – rekao je prof. Ričard Anderson, kovođa Centra za reproduktivno zdravlje na Univerzitetu u Edinburgu. Oko 70 odsto žena koje prolaze kroz menopauzu doživljavaju talase vrućine, a deset do 20 procenata ih opisuje kao ,,gotovo nepodnošljive”, uz napomenu da im ozbiljno utiču na svakodnevni život, fizičku aktivnost i san.
Neke žene osjećaju kao da im je talas vrućine zapljusnuo gornji dio tijela, ostavljajući lice, vrat i prsa crvenim i znojnim. Neki ljudi osjećaju vrtoglavicu ili im lupa srce. U Engleskoj je prošle godine gotovo dva miliona žena dobilo barem jedan HNL lijek, ali ti lijekovi nisu prikladni za one s istorijatom raka dojke ili jajnika, krvnih ugrušaka ili onih koje imaju neliječeni visoki krvni pritisak. Postoje i žene koje imaju nuspojave ili koje bi više voljele nehormonsku alternativu.
– Ako ne možete uzimati HNL, nema puno načina za stvarno učinkovite opcije – rekla je prof. Anis Mukherdži, savjetnica endokrinologa i gostujuća profesorica na Univerzitetu Koventri.
Budući da novi lijek djeluje direktno na put kontrole temperature, on ne zamjenjuje estrogen, koji naglo opada u menopauzi te ne utječe na ostale simptome menopauze koji uključuju umor, slabost mišića i kostiju, vaginalnu atrofiju i promjene raspoloženja.
Rezultati u obliku lijek protiv talasa vrućine u menopauzi dolaze nakon decenija mukotrpnog istraživanja američke neuropatološkinje dr. prof. Naomi Rns, koja je identifikovala specifičnu gruu neurona koji se povećavaju u mozgu žena u menopauzi. Zatim je otkrila da ti neuroni oslobađaju protein neurokinin-B, koji može izazvati talase vrućine.
– Shvatila sam da bi razumijevanje moždanog sklopa koji kontroliše talase vrućine moglo biti korisno za osmišljavanje novih tretmana, ali nikada nisam mogla zamisliti da će se to dogoditi tokom mog života – rekla je Rens sa Univerziteta u Arizoni.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr