Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

NIKAD NIJE KASNO: Naučnici otkrili novi dio ljudskog tijela

Illustration of human lymphatic system

Kada ste se jutros probudili, učinili ste to s potpuno novim dijelom tijela, barem u očima nauke. Ne možete ga vidjeti, niti dotaknuti, ali ima ključnu ulogu u razumijevanju neuroloških bolesti i imuniteta.

Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji nedavno su otkrili dugo skriveni sistem limfnih sudova, ili ,,središnji nervni sistem limfnih sudova’, koje obavlja drenažu limfe iz mozga u okolne limfne čvorove.

Kada se sva druga tkiva u tijelu upale, molekuli i patogeni završe u lokalnim limfnim čvorovima gdje se imunološke ćelije aktiviraju i nastavljaju borbu.

– Mislilo se da u mozgu takav sistem ne postoji. Kada smo prvi put vidjeli te sudove, potpuno sam poludio – kaže Džonatan Kipnis,   direktor Centra za imunologiju mozga i glia ćelija.

Duboko skrivena lokacija ovih limfnih žila razlog je što se toliko dugo nijesu mogli pronaći. Nalaze se u duralnim venskim sinusima, koji izvlače krv iz unutrašnjih i vanjskih vratnih žila. U blizini su i glavne krvne žile, koje su ih skrivale od pogleda.

Kipnis upozorava da će se, s obzirom na to da je ljudski mozak, daleko kompleksniji od mišjeg, novootkriveni dijelovi  što detaljnije proučavati da bi ih u potpunosti razumjeli. Ovo otkriće pomoći će u razumijevanju i daljem istraživanju brojnih poremećaja, uključujuči multiplu sklerozu, alchajmerovu bolest i autizam: ,,Najvažnije stvari tek se trebaju otkriti.”

(Izvor: Danas.hr,  foto: Thinkstock)