Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Više brucoša nego mjesta na fakultetima

Prijave za upis na prvu godinu osnovnih studija na fakultetima u Crnoj Gori su počele da se predaju juče, a ekipa Dnevnih novina je najveću gužvu zatekla ispred Pravnog i tehničkih fakulteta. Kao glavni motiv za upis, budući studenti navode mogućnost zaposlenja.

Ekonomski-fakultet

Ekonomski fakultet u Podgorici

Jedna od njih Ivona Stojanović se odlučila za studijski program energetika i automatika na Elektrotehničkom fakulteta.

-Raspitala sam se i znam da je smjer težak i da ću dugo studirati, ali čula sam da postoji velika mogućnost da se zaposlim nakon završenih studija-rekla je Stojanović za DN.

Prodekan Elektrotehničkog fakulteta Ana Jovanović kaže za DN da je akademski studijski program energetika i automatika inače najpopulariji, a da je interesovanje prvog dana upisa veće nego prošle godine.

-Već na jednom smjeru imamo 61, na drugom 72 i na trećem smjeru 65, a na sva tri smjera primamo po 100 studenata, tako da je gužva velika. Da li su oni potrčali da predaju dokumenta što prije ili je interesovanje tako veliko, to ćemo da vidimo. Što se tiče prošle godine, mi smo već u upisnom roku popunili akademske programe. Vrlo malo slobodnih mjesta je ostalo na primijenjenom studijskom programu koji je popunjen u naredna dva dana. Prošle godine su prvi i drugi dan bili isti što se tiče broja predatih dokumenata. Ove godine vidimo da je prvog dana baš velika gužva- kazala je Jovanović.

Slična situacija je i na Pravnom fakultetu na kom je odjeljenje u Podgorici tradicionalno najpopularnije. Jedan od pretendenata za budućeg studenta na istom, Jelena Đurović kaže za DN da pri predaji dokumenata nije dugo čekala zbog dobre organizacije službi fakulteta, a, kako kaže, vjeruje da će fakultet upisati, zbog dobrih ocjena koje nosi iz srednje škole.

Međutim, prema riječima šefa Studentske službe mr Branka Rogića, već juče se prijavio veći broj studenata nego što je predviđeno mjesta.