Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

FABRIKA STOČNE HRANE U SPUŽU: Prve isporuke do kraja godine

 

foto 4

Fabrika stočne hrane u Spužu, koja je do nedavno bila u stečaju, dobila je novog vlasnika – firme ,,Agromont” i ,,Agroglob”. Započeta je realizacija investicije vrijedne 1,5 miliona eura, a prve isporuke stočne hrane očekuju se do kraja godine. Radove na rekonstrukciji i opremanju fabrike stočne hrane, i pokrenutu proizvodnju konzumnih jaja u objektima farme u Martinićima danas su, u pratnji investitora, obišli ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, sa saradnicima.

Vlasnik farme koka nosilja i suvlasnik fabrike stočne hrane nikšićke firme ,,Agromont” Božidar Jokić, kazao je da je bio izazov obnoviti i osavremeniti proizvodnju u objektima koji nisu radili više godina, ali da su za pola godine investirali 2,8 miliona eura i počeli proizvodnju jaja, koja će do kraja godine iznostiti 85 hiljada komada dnevno. Na taj način pokriće se 40 odsto crnogorskog tržišta. On je za narednu godinu najavio  nove projekte u oblasti proizvodnje hrane i  zahvalio se na podršci koju je imao od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, opština Danilovgrad i Nikšić i Investiciono razvojnog fonda.

Ministar Ivanović je kazao da se investicijom u obnavljanje proizvodnje stočne hrane postižu tri efekta.

-Prvo, nastavićemo trend smanjivanja uvoza poljoprivrednih proizvoda i jačanje domaće proizvodnje. Drugo, otvorićemo još 15 novih radnih mjesta. Treće i najvažnije je da sa domaćom proizvodnjom imamo bolju kontrolu kvaliteta stočne hrane-kazao je ministar.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović istakao je zadovoljstvo što se opština na čijem je čelu dokazuje kao dobar domaćin za ozbiljne investitore.

– Investicije i projekti u oblasti proizvodnje, naročito hrane, od velikog značaja su za našu opštinu, ali i Crnu Goru, s obzirom na iznose uloženog novca i nova radna mjesta. Imamo odličnu saradnju sa Ministartsvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kao opština prepoznajući značaj ovakvih investicija snizili smo cijenu komunalija za 75 odsto jer smo željeli da damo doprinos agrobiznisu- kazao je Đuranović.