Porto Novi
F&B PREPORUKA

CRNOGORSKI KAČAMAK: Jelo staro više od dva vijeka

 

Crnogorski kačamak jedan je od najpoznatijih tradicionalnih specijaliteta. Nekada sirotinjsko jelo, a danas brend stariji od dva vijeka zbog kojeg turisti iz cijelog svijeta rado posjećuju naše nacionalne restorane.

Prema nekim podacima recept za kačamak nastao je kao posljedica nemaštine, najprije na sjeveru, nakon što je Petar I iz Trsta 1786. godine donio krompir. U to vrijeme spremao se samo za ukućane, a za goste bi se pripremala ‘dostojnija’ jela. Krompira, sira i kajmaka nije falilo u planinskim stočarskim predjelima, ali svega drugoga jeste. Brašno se teško nabavljalo, pa kako bi se uštedjelo dodavao se krompir.

Svaka crnogorska domaćica znala je da spremi kačamak, koji po nepisanom pravilu treba ‘istući’ 365 puta, kako bi se dobro sjedinili krompir i brašno drvenom alatkom zvanom kačamar. Ukus zavisi od svake namirnice pojedinačno, ali i dužine kuvanja. Način pripreme nije se promijenio sve do danas, osim krompira i brašna, sir i kajmak su glavni sastojci ovoga jela.

Često ćete čuti da za spremanje kačamaka je potrebna muška snaga, ali Crnogorke nikada nijesu dozvoljavale da se muškarci miješaju u njihov posao. Sve obaveze su preuzimale na sebe, pa i ovaj nimalo lak zadatak, iako bi vam one rekle da nema ništa jednostavije od pripreme domaćeg kačamaka.

Stari recept za kačamak

Sastojci: 3 kg krompira, 0,5 kg pšeničnog brašna, polumasni  sir i mladi kajmak.

Priprema: Očišćeni krompir ostaviti da se kuva 30 minuta. Po vrhu dodati brašno i na tihoj vatri kuvati još 20 minuta. Nakon toga smjesa se “tuče” kačamarom, sve dok se potpuno ne sjedini i ne bude grudvica od krompira. U drugoj posudi istopiti sir i kajmak (150 g kajmaka i 250 g sira – mjera za jednu osobu ). Ako je kačamak dobro “utučen”, preko njega preliti istopljeni mrs. Služi se uz kisjelo mlijeko.

Mn.M.