Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

INSPEKCIJA: U našoj državi nema GMO hrane

Sanitarna inspekcija je u poslednje dvije godine kontrolisala da li hrana na našem tržištu sadrži GMO i nijesu našli problematične uzorke. Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali za MNE magazin da je pod ,,lupom” bila hrana za koju se najviše sumnja da je GMO porijekla, poput proizvoda od soje i drugih žitarica, voće i povrće…

GMO

Oni kažu da je u nekoliko slučajeva prilikom ispitivanja ranijih godina identifikovano prisustvo GMO, te je tim pošiljkama zabranjen uvoz i promet. Riječ je o aditivima porijeklom od soje, kao i proizvodima od žitarica.

Iz Uprave ističu da su za kontrolu GMO u hrani potrebni specijalizovani i sveobuhvatni kapaciteti analitičkih laboratorija koje se nalaze van Crne Gore.

Podsjećamo da je Zakonom o GMO  zabranjeno da se u našoj državi stavi u promet ili gaji u komercijalne svrhe GMO ako za njega ne postoje eksperimentalni podaci i istraživanja o neposrednim i posrednim uticajima na životnu sredinu i zdravlje ljudi i životinja, a koji su dobijeni u ogledima izvedenim na teritoriji Crne Gore.