Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

RIJEČ PSIHOLOGA: Razvod nije traumatičan kao nekada

razvod

foto: blog.themarriageandfamilyclinic.com

Ne postoji univerzalni recept kako da se što bezbolnije prođe kroz fazu razvoda, ali svi oni koji se odluče na taj korak, bilo bi dobro da znaju da postoje određeni specifični zadaci koje valja odraditi kako bi sam proces bio što prirodniji i adekvatniji za sve aktere, kazala je za MNE magazine psihloškinja Danijela Medojević.

Danijela Medojević

Danijela Medojević

Ona navodi da postoje tri faze razvoda, ali je i objasnila koliko vremena treba da prođe da razvedene osobe budu spremne za novu vezu.

U savremenom društvu, kaže naša sagovornica, javljaju se tendencije koje se odnose na povećanje stope razvoda, ponovljenih brakova i jednoroditeljskih porodica, pa se nameću i razna pitanja koja okupiraju pažnju stručnjaka svih profila.

– Ne tako davno, razvod je smatran jednom od najtežih bračnih disfunkcija, bračni partneri su ga doživljavali kao potpuni debakl na ličnom i emocionalnom planu, kao poraz sa snažnim doživljajem neuspjeha. Međutim, vremena se mijenjaju, pa je i razvod postao jedan od razvojnih fenomena porodice, a ne tragedija i konačnost normalnog života – objašnjava Medojević.

Ona kaže da razvod ima tri faze: odluka o razvodu, odvajanje i  poslije razvoda.

– Bračni partneri koji se odluče da krenu na psihoterapiju sa ciljem da proces razvoda bude što je moguće lakši i podnošljiviji za sve, najprije moraju da rade na prihvatanju realnosti da razvod nije samo priča o tome ili manipulativna psihološka igra prijetnje, već da je to realnost kojom je započeo proces separacije i da je razvod moguć i izvjestan – kaže ona.

Smatra da je izuzetno važan i gotovo ključan moment u cijelom procesu, već u prvoj fazi razvoda, suočavanje sa emocionalnim i psihičkm procesima i reakcijama na životnu situaciju u kojoj se nalaze partneri, a koja je proizvod njihove odluke.

– Partneri poslije ove faze ulaze u proces separacije, pa je jako važno da zajednički, ako je to moguće, donesu važne odluke o praktičnim pitanjima vezanim za rešenje načina življenja u fazi separacije ( sa kim će biti djeca, gdje će živjeti, ko odlazi iz zajedničkog stana ili kuće itd.). Ovo je otežano činjenicom da razvod nije samo tema supružnika već da slijedi informisanje uže i šire porodice kao i socijalnog okruženja (djeca, rodjaci,prijatelji,kolege…), čime razvod definitivno prestaje da bude ideja već je verifikovan u realnosti – objasnila je naša sagovornica.

Medojević je rekla da se u isto vrijeme partneri adaptiraju na nove obrasce i načine življenja, a sve to sa sobom nosi nove emocionalne i psihičke reakcije sa kojima treba izaći na kraj.

Prema njenim riječima treća faza slijedi poslije razvoda, kada počinje završavanje procesa emocionalne konfuzije i prihvatanje novog identiteta, razvijanje sopstvene, lične orijentacije na budućnost i stabilizovanje socijalne pozicije.

– Poslije razvoda, po mišljenju stručnjaka potrebno je najmanje dvije godine i dosta napora da se porodica prilagodi novoj porodičnoj konstelaciji i krene ka sledećoj fazi ciklusa života koji će donijete neke nove sadržaje. Ono što treba naglasiti je da ne treba podcjenjivati pomoć stručnih lica, jer ukoliko u porodici ostanu nezavršeni emocionalni procesi oko razvoda, problem i ,,zaglavljivanje” u starim pričama može potrajati godinama- objasnila je.

Na pitanje da li razvod teže podnose muškarci ili žene, nije mogla precizno da odgovori, ali je rekla da poteškoće slijede i jednom i drugom, iako je kvalitet i intenzitet različit. Napominje da će na jedan način doživljavati razvod partneri koji ga potenciraju i žele, a na drugi način partneri koji i dalje žele da ostanu u bračnoj zajednici.

– U svakom slučaju za sve važi jedna istina – a to je da se razvod nikad ne završava. Bračni partneri poslije razvoda neće više biti zakonski obavezani na zajednički život, ali će ih zajednička prošlost, djeca, uspomene a onda i događaji koji ih čekaju u budućnosti, a vezani su za djecu (školovanje, mature, diplomiranja, vjenčanja, unuci…) nužno držati u poziciji zajedničkih imenitelja za ono u šta su nekad svojom voljom ušli i onda isto svojom voljom iz toga izašli – kazala je Medojević.

 Katarina Janković