DRUŠTVO SLAJDER

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE: Iz Podgorice poručeno – Nisi sama

,,Nisi sama”- poručeno je danas  iz Podgorice povodom obilježavanja Dana borbe protiv karcinoma dojke.
Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za socijalno staranje, Kuća zdravlja i NVO Veritas danas su u TC Delta City organizovali  događaj u okviru ,,ružičastog” oktobra.
– Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za socijalno staranje, Kuća zdravlja i NVO Veritas današnjim događajem još jednom podsjećaju da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini, jer je šansa za izlječenje rano otkrivenog tumora iznad 85 procenata – rekla je voditeljka programa Sanja Jaredić.
Zamjenica gradonačelnika Podgorice dr Slađane Vujačić istakla je da joj je drago ,,kao zamjenici gradonačelnika, ali, iznad svega, kao ženi i kao doktorici, da skupa možemo ukazati na značaj prevencije, prije svega karcinoma dojke, a nakon toga i na značaj adekvatnog liječenja.”
– Prošle godine smo započeli jednu lijepu tradiciju obilježavanja ,,ružičastog” oktobra, pa smo našem gradu u čast ovoga podarili divan drvored. Ove godine pokrećemo novi socijalni servis Kartica prednosti, čime svi onkološki pacijenti i sve naše sugrađanke koje se bore sa karcinomom dojke postaju prioritetna kategorija kada su u pitanju servisi i usluge koje pružaju službe i organi Glavnog grada. Ono što želim da znate jeste da Glavni grad će uvijek biti podrška svim ženama koje se bore s karcinomom dojke, ali i to da ćete vi uvijek biti ona snaga svima koji se bore sa različitim životnim poteškoćama ili koje ih tek čekaju. Želim da danas svi iskoristite priliku da razgovarate sa ljekarima, sa studentima medicine, sa našim kolegama iz Glavnog grada, sa našim mališanima koji su tu da daju izuzetno značajan dorinos i da učinimo sve da pošaljemo snažnu poruku podrške svim našim damama, ali i da pošaljemo poruku značaja preventivnih pregleda kada je u pitanju ovo oboljenje – kazala je dr Vujačić.
Sekretarijat za socijalno staranje dodijelio je besplatne vaučere za mamografiju za deset žena romske populacije sa područja kampa Konik. Specijalista onkolog sa Instituta za onkologiju KCCG davala je konsultacije, a Udruženje studenata Medicine MoMSIC dijelilo flajere. NVO Veritas Crne Gore dijelila je majice sa natpisom -Nisi sama, a djeca iz IV-3 razreda OŠ ,,Radojica Perović” prodavala suvenire, poput malih slika, privezaka za ključeve, kapa, nakita i maski koje su sami napravili na času Likovnog vaspitanja. Na njihovom štandu stajali su crteži sa porukama ,,Nisi sama” i ,,Važna si”. Novac koji su tom prilikom prikupili doniraće djeci čija majka je izgubila bitku sa ovom bolešću. Čarolija ukusa je, takođe, prodavala svoje proizvode, a prikupljena sredstva uputiće NVO Veritas koji će sva sredstva donirati za onkološke pacijente kojima je pomoć najpotrebnija.
Pjevačica Nina Žižić održala je mini-koncert i muzikom, bar na tren, odagnala sve brige. Djeca i roditelji su uživali i plesali, a osmijesi su krasili njihovo lice.
– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da nuzikom doprinesem ovom događaju – rekla je Žižić sa prvim taktovima.
Nakon muzičkog programa ispred TC Delta City zamjenica gradonačelnika, članice NVO Veritas, Kuće zdravlja, Sekretarijata za staranje, onkološkinja, studenti medicine MoMSIC i nastavnica djece iz OŠ ,,Radojica Perović”, kao i novinarka Montenegro magazina, pustili su balone ružičaste i bijele boje na kojima je pisalo ,,Nisi sama”, za sve žene borce protiv ove opake bolesti.
Nakon toga, krenuli su ka Ulici Baku, gdje je prošle godine zasađen ,,ružičasti drvored” i gdje su ovoga puta postavili table sa motivacionim porukama.
Događaju u Delta Cityju prisustvovali su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i dr Nebojša Kavarić.
B.R.
Foto: B. Šekularac